Ga naar inhoud

Spaarrekening Eigen Woning (SEW)

Tot 2013 had je de mogelijkheid om bij een hypotheek te kiezen voor een hypotheeklening met een Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Bij deze hypotheekvorm werd een aflossingsvrije lening gecombineerd met een spaarrekening eigen woning. Het was een spaarvariant van de bankspaarhypotheek. Met ingang van 1 januari 2013 was het niet meer mogelijk om deze hypotheekvorm af te sluiten. Een bestaande SEW kan wel behouden blijven. En bij verhuizen of een verandering van de hypotheek kan de SEW onder voorwaarden worden doorgezet.

Hoe werkt de Spaarrekening Eigen Woning?

Bij een SEW los je gedurende de looptijd niets af op de hypotheek. Naast rente wordt er periodiek (minimaal eens per jaar) een bedrag op de spaarrekening gestort. De lening wordt aan het einde van de looptijd (gedeeltelijk) afgelost met het spaarsaldo op de spaarrekening. Wordt aan alle voorwaarden voldaan? Dan is de opbouw van het vermogen onbelast. 

Het grote voordeel van deze hypotheekvorm is dat je tijdens de kapitaalopbouw geen belasting hoeft te betalen over de waarde. De SEW valt namelijk in Box 1 en is daarmee uitgesloten van de grondslag voor de vermogensrendementsheffing in Box 3.

Voordelen van een SEW

Het heeft een aantal voordelen als je nog beschikt over een Spaarrekening Eigen Woning: 

  • Je spaart met een gegarandeerd rendement. En aangezien dat rendement even hoog is als de hypotheekrente, krijg je altijd het eindkapitaal bij elkaar.
  • De rente is gedurende de hele looptijd aftrekbaar.
  • Je spaart belastingvrij in Box 1.
  • Beëindig je de bankrekening voortijdig en laat je het spaarsaldo uitkeren? Dan krijg je meestal je spaarinleg terug, plus de rente daarover.

Wil je meer weten over de Spaarrekening Eigen Woning of wil je zo’n hypotheek wellicht oversluiten? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank