Ga naar inhoud

Hypotheeksituatie: overlijden

Sommige veranderingen in je situatie kunnen gevolgen hebben voor je hypotheek. Bijvoorbeeld een overlijden. Lees hier wat er zou kunnen veranderen.

Al aandacht hiervoor tijdens hypotheekgesprek

Aangezien een hypotheek een financiële verbintenis is die meestal tientallen jaren duurt, is het belangrijk om al vooraf rekening te houden met onverwachte gebeurtenissen. Bijvoorbeeld dat je arbeidsongeschikt raakt en (tijdelijk) minder inkomen hebt. Maar ook een overlijden hoort in dit rijtje thuis. Het kan verstandig zijn om het risico af te dekken dat je overlijdt voordat je de hypotheek hebt afgelost. Dat kan door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten samen met de hypotheek. Deze keert uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. De uitkering stelt jouw partner of nabestaanden bijvoorbeeld in staat de hypotheek (deels) af te lossen en zo in de woning te kunnen blijven wonen. 

Ook voor een testament is al aandacht tijdens het hypotheekgesprek. Want zelfs als je samen een woning koopt, ben je niet automatisch elkaars erfgenaam. Bij het ondertekenen van je hypotheekakte bij de notaris kun je daarom ook meteen een testament laten opmaken. Daarmee heb je alles geregeld voor wat er in de toekomst nog kan gebeuren.

Geef het overlijden door

Voor de hypotheek zelf heeft een overlijden geen gevolgen als hij op naam van twee partners is afgesloten. De overlevende partner is in dat geval verantwoordelijk voor het betalen van de afgesproken maandlasten.

Het is wel belangrijk dat je het overlijden doorgeeft aan de geldverstrekker. Hiervoor kun je ook terecht bij je Univé hypotheekadviseur. Op administratief gebied verandert het immers wel iets. Daarnaast geef je het overlijden door aan de verzekeraar waar je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. Zij maken vervolgens het afgesproken bedrag over waarmee je de hypotheek kunt blijven betalen en dus in de woning kunt blijven wonen.

Verkoop van de woning

Heb je geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten en heb je in je eentje niet genoeg inkomen om de woonlasten te betalen? Of woonde de overledene alleen? Dan is verkoop van de woning de meest voor de hand liggende optie. Met de opbrengst daarvan kun je de hypotheek aflossen. Er kan eventueel een restschuld overblijven, afhankelijk van de financiële situatie. Je Univé hypotheekadviseur adviseert je graag hierover.

Meer weten over je hypotheek bij een overlijden?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel antwoord geven op je vragen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.