Ga naar inhoud

Levensloopbestendige woning

Woon je fijn in je koophuis en wil je daar zo lang mogelijk kunnen blijven wonen? Dan is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je woning ook levensloopbestendig wordt. In een levensloopbestendige woning is het namelijk makkelijker wonen voor mensen die ouder worden of minder goed ter been zijn.  

Wat is een levensloopbestendige woning?

Een levensloopbestendige woning is een huis waar het voor oudere mensen makkelijker is om er te kunnen blijven wonen. Er zijn dan speciale aanpassingen gedaan aan de woning en oplossingen bedacht die het leven van de bewoners makkelijker maken. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een huis waar alle belangrijke ruimtes op de begane grond zijn gesitueerd en waar aandacht is besteed aan het veiliger maken van de sanitaire ruimtes.

Verhuizen of verbouwen?

Is je woning op dit moment nog niet levensloopbestendig (genoeg)? Dan heb je twee opties. Je kunt verhuizen naar een woning die wel levensloopbestendig is. Zoals een appartement of bungalow. Of je kunt er voor kiezen om aanpassingen in je bestaande woning aan te brengen waardoor je huis levensloopbestendig wordt.

Wat maakt een huis levensloopbestendig?

Aan wat voor eisen moet een huis nu voldoen om het stempel levensloopbestendig te krijgen?

  • De gehele woning is rolstoelvriendelijk (zowel voor de entree maar ook dankzij extra brede deuropeningen)
  • De belangrijkste kamers (zoals woonkamer, slaapkamer, keuken, toilet en badkamer) zijn allemaal op de begane grond.
  • Is dat niet mogelijk, dan kan een traplift altijd nog uitkomst bieden.
  • De woning heeft een verhoogd toilet en een inloopdouche. Ook zijn er op strategische plekken handgrepen aan de muur geplaatst voor extra steun.
  • Er is een onderhoudsvriendelijke tuin, een klein terras of een praktisch balkon. 

Levensloopbestendige woning financieren

Ga je een levensloopbestendige woning kopen, dan heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Onze adviseurs berekenen graag voor jou je maximale hypotheek en kijken wat de verdere mogelijkheden zijn. Als gepensioneerde kun je vaak meer lenen dan je denkt.  Ook als je je woning gaat verbouwen, kan een financiering noodzakelijk zijn. Daar heb je verschillende opties voor. Zo kun je de overwaarde van je bestaande huis verzilveren. Maar ook een krediethypotheek, een opeethypotheek of een lening via de gemeente helpen je om je woning levensloopbestendig te maken.

Wil je meer weten over de levensloopbestendige woning en de mogelijkheden op het gebied van de financiering via hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank