Ga naar inhoud

Koop en verkoop huis sluit zelden goed aan

Wil je een nieuw huis kopen maar heb je al een eigen woning? Dan is het lastig om de koop en verkoop goed op elkaar te laten aansluiten. Het komt nagenoeg nooit voor dat koop en verkoop op dezelfde dag plaatsvinden. En vaak zou dat ook helemaal niet handig zijn. Maar wat doe je eerst? Je huis verkopen of je nieuwe huis kopen? Hier zetten we de mogelijkheden en de voor- en nadelen voor je op een rijtje. 

Eerst kopen en dan pas verkopen

Het is tegenwoordig niet meer zo makkelijk om snel je huis te verkopen. De rente is flink gestegen en huizenkopers kunnen hierdoor een minder hoog geldbedrag lenen voor hun hypotheek. Wil je liever niet met een nog niet verkocht huis zitten? Dan kun je er beter voor zorgen dat je eerst zeker weet dat je huis verkocht is voor je op zoek gaat naar een andere woning. Je weet dan ook beter wat je precieze budget is voor de aankoop van het nieuwe huis. 

Nadelen bij eerst verkopen

Als je eerst je huis hebt verkocht, bestaat de kans dat je tijdelijk geen woonruimte hebt. Je vindt namelijk ook niet zo makkelijk een nieuwe woning meer. Probeer daarom een datum af te spreken die wat verder weg ligt, zodat je nog genoeg tijd hebt voor het vinden van een nieuw huis. Of huur tijdelijk elders woonruimte totdat je een geschikt huis gevonden hebt. Je moet dan natuurlijk wel een extra keer verhuizen.

Eerst kopen voordat je je huis verkoopt

Heb je toch het idee dat je je woning wel snel kwijt zult zijn? Dan kun je ervoor kiezen om eerst een nieuw huis te kopen. Zorg er dan wel voor dat je voldoende geld achter de hand hebt om een tijdje dubbele woonlasten te moeten betalen. Of regel bij de bank of geldverstrekker een overbruggingskrediet. Voordeel is wel dat je ook profiteert van een dubbele hypotheekrenteaftrek.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het kopen van een nieuw en het verkopen van je oude huis? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.