Ga naar inhoud

Intentieverklaring hypotheek

Werk je in loondienst en heb je geen vast contract? Dan zijn er toch mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Zoals bijvoorbeeld met een intentieverklaring. Daarmee wordt je huidige inkomen gewoon meegenomen bij het berekenen van de maximale hypotheek.

Wat is een intentieverklaring?

Met een intentieverklaring  verklaart je werkgever dat hij of zij de intentie heeft om je tijdelijke contract na afloop om te gaan zetten naar een vast contract. Deze verklaring biedt de geldverstrekker extra zekerheid dat je elke maand in staat bent om de maandlasten van je hypotheek te kunnen betalen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Voorbeeld intentieverklaring

Om het nog wat duidelijker te maken: hoe ziet zo’n intentieverklaring er dan uit? Het is een onderdeel van de werkgeversverklaring en bestaat uit een antwoord van de werkgever op twee vragen.  Vaak wordt het in het document op de volgende manier geformuleerd:

  • De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden bij beëindiging opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
  • Worden bij vernieuwing de arbeidsvoorwaarden gewijzigd? Als het antwoord hierop ja is, licht hier dan toe wat er precies verandert. 

Geen gevolgen werkgever

Een intentieverklaring is juridisch niet bindend. Je werkgever heeft namelijk de intentie om je in vaste dienst te nemen. Maar zo’n voornemen kan natuurlijk in de loop van de tijd altijd veranderen. Voor een werkgever zijn er dan ook geen gevolgen bij het afgeven van een intentieverklaring. De verklaring is in de eerste plaats vooral bedoeld om de geldverstrekker inzicht te bieden in je toekomstige inkomenssituatie.

Hypotheek zonder intentieverklaring?

Geeft je werkgever geen intentieverklaring aan je af maar wil je toch een hypotheek afsluiten? Misschien dat dan de Inkomensbepaling Loondienst uitkomst kan bieden. Hierbij maak je bij uw hypotheekaanvraag gebruik van het UWV Verzekeringsbericht in plaats van een werkgeversverklaring met  een intentieverklaring.

Wil je meer weten over de intentieverklaring bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank