Ga naar inhoud

Herbouwwaarde

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar er bestaat een kans dat (een deel van) je huis ooit onbewoonbaar wordt. Bijvoorbeeld als gevolg van een brand. Dan wil je daar natuurlijk wel goed voor verzekerd zijn. Bij het afsluiten van zo’n verzekering, wil de verzekeraar de herbouwwaarde weten van het pand. Maar wat is de herbouwwaarde eigenlijk en hoe wordt die bepaald? Op deze pagina leggen we het graag aan je uit.

Wat is de herbouwwaarde?

De herbouwwaarde van een huis is het bedrag dat nodig is om het huis opnieuw te bouwen. En dan wel op dezelfde plek en op dezelfde manier. De herbouwwaarde is nodig om te kunnen vaststellen voor welk bedrag je je huis moet verzekeren.

Een taxateur bepaalt de herbouwwaarde van een huis en staat meestal genoemd in het taxatierapport dat voor de financiering van een woning is gemaakt. Met behulp van onder andere de herbouwwaarde stelt een verzekeraar de premie voor de opstalverzekering van de woning vast.

Herbouwwaarde bepalen

De makkelijkste manier om de herbouwwaarde van je woning te bepalen, is gebruikmaken van een herbouwwaardemeter. Dat is een formulier waarop je de kenmerken van je huis noteert. De verzekerde som bepaalt de verzekeraar dan op basis van een aantal criteria. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de WOZ-waarde, de inhoud van het huis in kubieke meters en het soort dakbedekking.

Waarom is de herbouwwaarde lager dan de verkoopwaarde?

De herbouwwaarde is vaak lager dan de prijs die je voor je woning hebt betaald of nog moet gaan betalen. Dat komt omdat bij de verkoopwaarde ook rekening wordt gehouden met de locatie van het huis en de grond waar het huis op staat. Bij een brand gaan de locatie en de grond uiteraard niet verloren en daarom hoef je die ook niet te verzekeren. Dit zorgt ervoor dat de herbouwwaarde vaak lager is dan de verkoopwaarde van het huis.

Wil je meer weten over de herbouwwaarde van je huis of wil je hypotheekadvies omdat je van plan bent om een hypotheek af te sluiten? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank