Ga naar inhoud

Familiehypotheek

Wilt u een huis kopen maar krijgt u bij de bank niet het volledige hypotheekbedrag dat nodig is? Dan kan een familiehypotheek wellicht uitkomst bieden. Op deze pagina leggen we aan u uit wat een familiehypotheek is en wat de mogelijkheden ervan zijn.  

Wat is een familiehypotheek? 

Een familiehypotheek is een hypotheek of lening die u (deels) afsluit bij een familielid. Zoals bijvoorbeeld bij uw (groot)ouders, broer of tante. U bepaalt onderling de voorwaarden van de lening.  

In de eerste plaats gaat het dan om de hoogte van het leenbedrag. Maar denk ook na over de looptijd, de eventuele aflossing, de aflossingsvorm en natuurlijk het rentepercentage. Er kan ook hypotheek gevestigd worden op de te kopen woning om de familie meer zekerheid te bieden.  

Het is verstandig om de voorwaarden van de lening vast te leggen bij een notaris, maar dit is niet verplicht. Vestigt u een hypotheek op een woning, dan is een bezoek aan de notaris wel verplicht. 

Voordeel bij een familiehypotheek 

Het grootste voordeel van een familiehypotheek is dat u niet gebonden bent aan de regels die hypotheekverstrekkers hanteren. Zoals bijvoorbeeld de maximale leencapaciteit. Alles is zelf te bepalen. Dit kan tegelijkertijd ook meteen als een nadeel worden gezien. Want die regels van hypotheekverstrekkers zijn er natuurlijk niet voor niets. Ook uw familielid wil graag dat er elke maand gewoon netjes wordt betaald en dat de lening uiteindelijk afgelost wordt als u dat heeft afgesproken. 

Tip: de belastingvrije schenking

Leent u geld voor een huis bij uw ouders? Denk dan ook na over de mogelijkheden van een belastingvrije schenking voor de eigen woning. Zo kunnen ouders een groter bedrag schenken aan hun kinderen dan aan anderen. En zijn er soms ook mogelijkheden om de te betalen rente jaarlijks aan de kinderen te schenken.   

Combinatie familiehypotheek en normale hypotheek 

Het is niet altijd noodzakelijk om het complete bedrag voor een huis te lenen bij een familielid. U kunt ook een deel van het benodigde bedrag lenen bij een hypotheekverstrekker én een deel bij uw familie.  

De hypotheekverstrekker houdt dan wel rekening met de lasten die u maandelijks met de familiehypotheek en de bankhypotheek samen heeft. Dus het maximale leenbedrag bij de bank kan dan wat lager uitvallen. Maar als u minder leent bij de bank, valt uw hypotheek mogelijk wel in een lagere risicoklasse. En daardoor kunt u rentekorting krijgen.  

Als u een familielening afspreekt zonder rente en aflossing, heeft u geen extra maandlasten. Dan wordt bij sommige geldverstrekkers het maximale hypotheekbedrag niet verlaagd.  

Ook voordeel voor uw familielid 

Ook voor uw familielid is het voordelig om een lening aan u te verstrekken. Deze persoon krijgt namelijk rente over het uitgeleende bedrag. In de praktijk zal dat vele malen hoger zijn dan de rente die ontvangen zou worden op een spaarrekening. Kortom: het is een echte win-winsituatie. 

Meer weten over wat de mogelijkheden zijn van de combinatie van een familiehypotheek en een reguliere hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.