Ga naar inhoud

Familiehypotheek

Wil je een huis kopen maar krijg je bij de bank niet het volledige hypotheekbedrag dat nodig is? Dan kan een familiehypotheek wellicht uitkomst bieden. Op deze pagina leggen we je uit wat een familiehypotheek is en wat de mogelijkheden ervan zijn.  

Wat is een familiehypotheek? 

Een familiehypotheek is een hypotheek of lening die je (deels) afsluit bij een familielid. Zoals bijvoorbeeld bij je (groot)ouders, broer of tante. Je bepaalt onderling de voorwaarden van de lening.  

In de eerste plaats gaat het dan om de hoogte van het leenbedrag. Maar denk ook na over de looptijd, de eventuele aflossing, de aflossingsvorm en natuurlijk het rentepercentage. Er kan ook hypotheek gevestigd worden op de te kopen woning om de familie meer zekerheid te bieden.  

Het is verstandig om de voorwaarden van de lening vast te leggen bij een notaris, maar dit is niet verplicht. Vestig je een hypotheek op een woning, dan is een bezoek aan de notaris wel verplicht. 

Voordeel bij een familiehypotheek 

Het grootste voordeel van een familiehypotheek is dat je niet gebonden bent aan de regels die hypotheekverstrekkers hanteren. Zoals bijvoorbeeld de maximale leencapaciteit. Alles is zelf te bepalen. Dit kan tegelijkertijd ook meteen als een nadeel worden gezien. Want die regels van hypotheekverstrekkers zijn er natuurlijk niet voor niets. Ook je familielid wil graag dat er elke maand gewoon netjes wordt betaald en dat de lening uiteindelijk afgelost wordt als je dat hebt afgesproken. 

Combinatie familiehypotheek en normale hypotheek 

Het is niet altijd noodzakelijk om het complete bedrag voor een huis te lenen bij een familielid. Je kunt ook een deel van het benodigde bedrag lenen bij een hypotheekverstrekker én een deel bij je familie.  

De hypotheekverstrekker houdt dan wel rekening met de lasten die je maandelijks met de familiehypotheek en de bankhypotheek samen heeft. Dus het maximale leenbedrag bij de bank kan dan wat lager uitvallen. Maar als je minder leent bij de bank, valt je hypotheek mogelijk wel in een lagere risicoklasse. En daardoor kun je rentekorting krijgen.  

Als je een familielening afspreekt zonder rente en aflossing, heb je geen extra maandlasten. Dan wordt bij sommige geldverstrekkers het maximale hypotheekbedrag niet verlaagd.  

Ook voordeel voor je familielid 

Ook voor je familielid is het voordelig om een lening aan je te verstrekken. Deze persoon krijgt namelijk rente over het uitgeleende bedrag. In de praktijk zal dat vele malen hoger zijn dan de rente die ontvangen zou worden op een spaarrekening. Kortom: het is een echte win-winsituatie. 

Meer weten over wat de mogelijkheden zijn van de combinatie van een familiehypotheek en een reguliere hypotheek? Of heb je behoefte aan hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank