Ga naar inhoud

Eerst kopen of verkopen?

Als je op zoek bent naar een huis, moet je vaak eerst een belangrijke beslissing nemen. Ga je eerst kopen of verkopen? In dit artikel leggen we je uit welke stap welke gevolgen heeft. Er is geen goede of foute keuze, het hangt maar nét af van wat jouw situatie van je vraagt. 

Eerst kopen 

Gezien de grote vraag naar huizen, zou het kunnen zijn dat je eerst het huis van je dromen koopt. Dit kan een fijne optie zijn als je geen druk wilt hebben achter de verhuizing. Maar dit zorgt wel voor dubbele maandlasten, zoals: een dubbele hypotheek, verzekeringen en eventueel een betaling van de VvE.  

Hierbij wil de geldverstrekker vaak dat je kan aantonen dat je de lasten 1 tot 2 jaar dubbel kunt betalen. Doe dit dus alleen als je financiële zekerheid hebt. Je hebt wel enige tijd recht op dubbele hypotheekrenteaftrek, dus de Belastingdienst helpt hier een handje bij. Drie jaar na het verlaten van de oude woning verschuift het naar box drie, dus dan is het wel fijn om de woning verkocht te hebben.  

Overbruggingskrediet 

Vaak kan je een deel van de nieuwe woning ook alvast financieren met de overwaarde van de woning waar je uit wilt. Zo’n financiering heet dan een overbruggingskrediet.  

Eerst verkopen 

Als je zeker wilt zijn van verkoop en zonder problemen de financiering van de nieuwe woning aan wilt gaan, kan je kiezen voor directe verkoop. Dit kan er wel voor zorgen dat je tijdelijk ander onderdak moet gaan zoeken. Bijvoorbeeld door tijdelijk te huren. 

Als je eerst de woning weet te verkopen, dan weet je wel precies wat jouw budget is voor de volgende aankoop. Het verkoopproces kan nu alleen wel iets langer duren door de gestegen rentetarieven. Dit is iets om rekening mee te houden. 

Redenen om eerst jouw huis te verkopen: 

  • Je wilt geen dubbele woonlasten (bijvoorbeeld een dubbele hypotheek) 

  • Als je de overwaarde van jouw huidige huis wilt gebruiken bij aankoop van jouw nieuwe huis 

  • Als je het vermoeden hebt dat het huis relatief lang te koop gaat staan 

  • Als je een preciezer budget wilt hebben voor de vervolg-aankoop 

Er zijn dus verschillende redenen om eerst te kopen of te verkopen. Denk hier rustig even over na, want je wilt natuurlijk een weloverwogen besluit maken. Onze hypotheekadviseurs (en Financieel Adviseurs Duurzaam Wonen) kijken graag met je mee, zodat jij zeker weet dat jouw beslissing het beste bij jouw situatie past. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.