Ga naar inhoud

Rijden op een speed pedelec: wat zijn de regels?

Een speed pedelec gaat veel harder dan een gewone fiets: tot wel 45 km/u. Voor je veiligheid zijn er voor de speed pedelec regels waar je je aan moet houden. Zo is er bijvoorbeeld een maximumsnelheid, en moet je voor je speed pedelec een AM-rijbewijs hebben. Bekijk hier wat de belangrijkste regels voor de speed pedelec zijn en allereerst waar je een speed pedec aan kunt herkennen. 

Hoe herken je een speed pedelec

Speed pedelec en maximumsnelheid 

Je mag niet overal met je speed pedelec de maximumsnelheid van 45 km/u rijden. Hoe hard je wel mag, hangt ervan af waar je rijdt met je speed pedelec: 

  • Fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom: maximaal 30 km/u 

  • Fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom: maximaal 40 km/u 

  • Rijbaan: maximaal 45 km/u 

Waar mag ik rijden met mijn speed pedelec? 

Met een speed pedelec mag je niet op het fietspad rijden. Je mag wel op fiets/bromfietspaden rijden, en op de rijbaan als dit er niet is. Rijd je niet op de rijbaan bij het ontbreken van een fiets/bromfietspad, maar op het fietspad? Dan kun je een boete krijgen. De boete voor speed pedelec rijden op het fietspad of de stoep is € 120 (2024). Lees meer over de verkeersregels van de speed pedelec

Speed pedelec opvoeren 

Je speed pedelec opvoeren, waardoor hij nog harder kan dan 45 km/u, is niet toegestaan. Als je dit wel doet, kun je een boete krijgen. In 2024 is deze boete maar liefst € 290 voor speed pedelecs, elektrische fietsen en fatbikes. 

Helmplicht voor de speed pedelec 

Je moet op een speed pedelec een helm dragen. Omdat een speed pedelec 45 km/u kan, telt hij namelijk voor de wet als een bromfiets. Hiervoor geldt een helmplicht. Als je geen helm draagt op je speed pedelec, kun je een boete krijgen van € 120 (2024). Vervoer je een passagier zonder helm? Dan riskeert ook die een boete van € 120 (2024). 

Kentekenplicht voor speed pedelecs 

Net als een bromfiets moet een speed pedelec ook een kentekenplaat hebben. Net als een brommer krijgt een speed pedelec een gele kentekenplaat. Zonder kenteken rijden op een speed pedelec is verboden: hiervoor kun je een boete krijgen. 

Gebruik van alcohol, medicijnen of drugs 

Omdat een speed pedelec voor de wet telt als een bromfiets, mag je hem niet besturen als je te veel alcohol hebt gedronken. Als je onder invloed van alcohol op je speed pedelec rijdt, kun je de volgende boetes krijgen:

  • Promillage 0,22 - 0,80‰ (95 - 350 G/l) als beginnend bestuurder: € 125 (2024) 

  • Promillage 0,54 - 0,80‰ (235 - 350 G/l) als niet-beginnend bestuurder: € 125 (2024) 

  • Promillage 0,81 - 1,00‰ (355 - 435 G/l): € 150 (2024) 

  • Promillage 1,01 - 1,15‰ (440 - 500 G/l): € 225 (2024) 

Ook als je drugs of bepaalde medicijnen hebt gebruikt, mag je niet op een speed pedelec rijden. Bij medicijnen waarmee je geen voertuig mag besturen, staat dit aangegeven op de verpakking of in de bijsluiter. Kun je dit niet duidelijk terugvinden of twijfel je? Vraag dan na bij je huisarts of apotheek of je met jouw medicijnen een voertuig mag besturen. 

Telefoon of andere apparaten in de hand op de speed pedelec 

Tijdens het rijden op een speed pedelec mag je geen elektronische apparaten zoals je mobiele telefoon gebruiken. Je mag deze dus niet in je hand houden en bedienen tijdens het rijden. Handsfree bellen, bijvoorbeeld via een koptelefoon, is wel toegestaan. Ook muziek luisteren mag.  

Je speed pedelec verzekeren 

Voor speed pedelecs geldt een verzekeringsplicht, net als voor bromfietsen. Je speed pedelec moet minimaal WA-verzekerd zijn. Dat betekent dat je verzekerd bent voor schade aan anderen en hun spullen. Bij Univé verzeker je jouw speed pedelec gemakkelijk met onze bromfietsverzekering. 

Bereken je premie