Ga naar inhoud

Speed pedelec of elektrische fiets?

Een speed pedelec en elektrische fiets zijn allebei fietsen met een vorm van trapondersteuning, die hogere snelheden kunnen halen dan een fiets zonder ondersteuning. Maar wat is dan precies het verschil tussen een speed pedelec en een elektrische fiets? De grootste verschillen zitten hem in de snelheid, (verkeers)regels waar je je aan moet houden, en beveiligingseisen. Ook het prijskaartje en de verzekering verschillen. 

Snelheid van elektrische fietsen en speed pedelecs 

De maximumsnelheid is een belangrijk verschil tussen de speed pedelec en elektrische fiets. Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, kan maximaal 25 km/u rijden. Met een speed pedelec, ook wel high-speed e-bike genoemd, kun je veel harder rijden: tot wel 45 km/u. Meer lezen over de verkeersregels van de speed pedelec?   

(Verkeers)regels voor speed pedelec of elektrische fiets 

De regels in het verkeer zijn ook anders voor een speed pedelec dan voor een elektrische fiets. De belangrijkste verschillen vind je hieronder op een rij. 

Met een elektrische fiets mag je op het fietspad fietsen. Vanwege de hoge snelheid mag een speed pedelec dit niet. Met een speed pedelec fiets je op het fiets/bromfietspad, als dit er is. Is er geen fiets/bromfietspad? Dan moet je met je speed pedelec op de rijbaan rijden.  

Een elektrische fiets kan maximaal 25 km/u rijden. Er zijn geen beperkingen voor hoe hard je ermee mag rijden op verschillende plekken. Met speed pedelecs is dit anders. Voor een speed pedelec gelden de volgende maximumsnelheden: 

  • Fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom: maximaal 30 km/u 

  • Fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom: maximaal 40 km/u 

  • Rijbaan: maximaal 45 km/u 

Voor een elektrische fiets hoef je geen kenteken te hebben. Deze gelden voor de wet namelijk als fiets. Dit is anders met een speed pedelec. Vanwege de hoge snelheid geldt een speed pedelec voor de wet als bromfiets. Een speed pedelec moet daarom, net als een bromfiets, een kenteken hebben. Dit moet een geel kenteken zijn.  

Zonder kenteken mag je niet met je speed pedelec op de openbare weg rijden. Doe je dit wel, dan kun je hier een boete voor krijgen. 

Helmplicht voor speed pedelec of elektrische fiets 

Een ander verschil tussen de speed pedelec en elektrische fiets is de helmplicht voor de speed pedelec. Op een elektrische fiets hoef je geen helm te dragen. Net als op een gewone fiets is dit niet verplicht.  

Op een speed pedelec moet je, net als op een bromfiets of scooter, wel verplicht een helm dragen. Als je een passagier vervoert op je speed pedelec, moet die ook een helm dragen. Voor het niet dragen van een helm kun je een boete krijgen. Dit geldt ook voor je passagier. 

Prijzen van speed pedelecs en elektrische fietsen 

Speed pedelecs zijn gemiddeld een stuk duurder dan elektrische fietsen. Elektrische fietsen kosten gemiddeld zo tussen de € 1.000 en € 3.500. Kies je voor een speed pedelec? Dan ben je gemiddeld tussen de € 3.000 en € 8.000 kwijt. 

Een verzekering voor je speed pedelec of elektrische fiets 

Als je een elektrische fiets wilt verzekeren, kan dit met een fietsverzekering. Deze is handig, maar niet verplicht om af te sluiten. Een speed pedelec moet je wel verplicht verzekeren, omdat deze voor de wet geldt als bromfiets. 

Bij Univé vallen speed pedelecs onder de bromfietsverzekering. Je hebt tenminste een WA-verzekering nodig voor je speed pedelec, waarmee je verzekerd bent voor schade aan anderen.  

Verzeker je elektrische fietsVerzeker je speed pedelec