Ga naar inhoud

Een helm voor op de speed pedelec

Als je op een speed pedelec rijdt, is een helm dragen verplicht. Met een speed pedelec kun je namelijk tot wel 45 km/u rijden. Dit is even hard als een bromfiets. Bij een val of botsing met zo’n snelheid kun je ernstig hoofdletsel oplopen. Daarom is een helm voor je speed pedelec belangrijk voor je veiligheid.  

De juiste maat voor je helm 

Voor je veiligheid op de speed pedelec is het niet alleen belangrijk dat je helm goedgekeurd is, hij moet ook goed passen. Als de helm goed aansluit op je hoofd, blijft hij het beste zitten bij bijvoorbeeld een ongeval. Zo heb jij de allerbeste bescherming.  

Om de juiste maat te kiezen is het slim om je hoofd op te meten. Dit doe je door een meetlint iets boven je oren rond je hoofd te leggen, zo’n 2 cm boven je wenkbrauwen. Zo meet je de omtrek van het breedste deel van je hoofd en weet je zeker dat je helm hier goed omheen past. Welke maat precies bij jouw hoofdomtrek past, verschilt per merk bromfiets- of speed pedelec fietshelm. Als je twijfelt, kun je bij bijvoorbeeld een fietsenwinkel vragen welke maat helm je nodig hebt. 

Boete voor speed pedelec rijden zonder helm 

Als je zonder passende helm op je speed pedelec rijdt, kun je een boete krijgen. Deze is gelijk aan de boete van bromfiets rijden zonder helm. In 2024 bedraagt de boete voor speed pedelec rijden zonder helm € 120.  

Speed pedelec helm: ook verplicht voor passagiers 

Neem je een passagier mee op je speed pedelec? Dan moet ook die een passende bromfietshelm of speed pedelec fietshelm dragen. Zo is ook je passagier goed beschermd bij een val of ongeluk met de speed pedelec. Draagt je passagier geen helm? Dan krijgt die een boete van € 120 (2024).  

Als je passagier jonger dan 12 jaar is en geen passende helm draagt, ben jij als bestuurder verantwoordelijk. Je krijgt dan een boete van € 120 (2024). 

Je speed pedelec en helm verzekeren 

Bij Univé vind je een uitstekende verzekering voor jouw speed pedelec. Met een All Risk-verzekering ben je verzekerd tegen schade aan jouw speed pedelec én schade aan de helm(en). Helmen zijn tot een bedrag van € 150 meeverzekerd. Vanaf 1 juli 2024 is dit verzekerde bedrag hoger: dan zijn helmen standaard tot € 250 verzekerd.

Bereken je premie