Ga naar inhoud

Speed pedelec invoeren in Nederland

Wil je een speed pedelec invoeren in Nederland vanuit het buitenland, bijvoorbeeld België of Duitsland? Dan is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld het aanvragen van een Nederlands kenteken en het afsluiten van een WA-verzekering. 

Speed pedelec importeren: kenteken aanvragen 

Om in Nederland te mogen rijden met je ingevoerde speed pedelec, heb je een Nederlands kenteken nodig. Dit vraag je aan via de RDW. Voor voertuigen uit het buitenland, dus ook voor jouw speed pedelec, is wel eerst een keuring nodig. Hierbij wordt gecontroleerd of je speed pedelec voldoet aan de Nederlandse eisen, bijvoorbeeld voor veiligheid. 

Je speed pedelec laten keuren doe je bij een RDW-keuringsstation. Hier maak je eenvoudig een afspraak via de website van de RDW. Voor je keuringsafspraak moet je je legitimatie, het buitenlandse kentekenbewijs van de speed pedelec, en natuurlijk de speed pedelec zelf meenemen. 

Is de speed pedelec goedgekeurd? Dan krijg je binnen 5 werkdagen een Nederlands kentekenbewijs toegestuurd. Je kentekenplaat moet je dan nog wel zelf laten maken. Dit doe je bij een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant. Een erkende kentekenplaatfabrikant bij jou in de buurt vind je gemakkelijk via de RDW-locatiewijzer

Je nieuwe speed pedelec verzekeren 

Een WA-verzekering voor je speed pedelec is verplicht. Hiermee ben je verzekerd tegen schade aan anderen en hun spullen. Een WA-verzekering is verplicht voor speed pedelecs omdat deze voor de wet tellen als een bromfiets. Ze kunnen namelijk even hard: 45 km/u. 

Je kunt er ook voor kiezen om je speed pedelec All Risk te verzekeren. Hiermee ben je niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook schade en diefstal van je speed pedelec. Een speed pedelec is waardevol en kan tot wel € 8.000 kosten, dus een goede verzekering is zeker aan te raden. Deze sluit je gemakkelijk online af bij Univé. 

Verzeker jouw speed pedelecMeer informatie