Ga naar inhoud

Kentekencheck voor je brommer of scooter

Wil jij binnenkort een bromfiets of scooter kopen? Of heb je er al één gezien die je wilt hebben? Dan is het slim om van tevoren een kentekencheck te doen. Met een kentekencheck controleer je gemakkelijk de belangrijke gegevens van jouw voertuig. De staat van de brommer of scooter bijvoorbeeld en de waarde ervan. Zo weet je waar je aan begint voordat je het voertuig koopt. Maar hoe en waar doe je zo'n kentekencheck, en wat zijn de redenen om dit te doen? Je leest het op deze pagina.

Heeft de brommer of scooter die je wilt kopen nog geen kenteken? Dan moet je dit zelf aanvragen. Hoe je dit doet, lees je op onze pagina kenteken aanvragen. Het is mogelijk dat je brommer of scooter hiervoor eerst gekeurd moet worden. Het is niet toegestaan om zonder kenteken de weg op te gaan met je brommer of scooter. 

Kentekencheck brommer of scooter: wat houdt het in? 

Met een kentekencheck haal je een aantal gegevens op van de brommer of scooter die jij wilt kopen. Niet alleen basisgegevens, maar ook milieugegevens, technische gegevens en fiscale gegevens. Zo heb jij alle feiten op een rij en weet je zeker wat je in huis haalt. Op die manier ben jij niet afhankelijk van wat de verkoper jou vertelt over het voertuig. Welke gegevens kun je dan precies ophalen met een kentekencheck? We maken een lijstje voor je. 

Basisgegevens 

  • Het type brommer of scooter

  • Het merk van de brommer of scooter

  • Het aantal vorige eigenaren 

  • Wanneer de apk verloopt 

  • Wanneer de brommer of scooter voor het eerst (in Nederland) is geregistreerd 

  • Op welke datum de brommer of scooter voor het laatst is overgeschreven 

  • Juridische gegevens: heeft het voertuig een WA-verzekering, en staat het eventueel geregistreerd als gestolen? 

Milieugegevens 

  • Het type brandstof 

Technische gegevens 

  • Maximumsnelheid 

Waar doe ik een kentekencheck? 

Een kentekencheck kun je gemakkelijk online uitvoeren. Dit doe je via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Je voert het kenteken van de brommer of scooter in op de pagina Kentekencheck. Vervolgens worden alle gegevens van het voertuig opgehaald en kun je deze doornemen.  

RDW kentekencheck brommer en scooter

Wanneer je de kentekencheck hebt uitgevoerd en alle gegevens hebt opgehaald, moet je deze goed overwegen. Klopt alles met wat de verkoper je heeft verteld? Of heeft deze misschien belangrijke gegevens weggelaten? Met deze informatie kun je beoordelen of je een goede aankoop doet of niet.  

Je kunt bij de RDW niet alleen een kentekencheck voor de bromfiets of scooter doen. De kentekencheck kun je ook gebruiken als je bijvoorbeeld een auto wilt kopen. Een kentekencheck is voor elk voertuig gratis. Het is ook mogelijk om een uitgebreider rapport op te vragen, maar dit kost wel een klein bedrag.  

Brommer of scooter verzekeren 

Heb je de kentekencheck voor de brommer gedaan en kloppen alle gegevens? Dan wil je deze vast graag kopen. Wanneer je je nieuwe brommer hebt gekocht, is het tijd om deze te verzekeren. Een bromfietsverzekering afsluiten is namelijk verplicht. Je moet je brommer tenminste WA verzekeren, tegen schade aan anderen dus. Ook is het mogelijk om je te verzekeren tegen schade aan je eigen brommer. Met een WA+ Beperkt Cascoverzekering ben je verzekerd tegen sommige schades aan jouw brommer, met All Risk tegen vrijwel alle. 

Bereken je premie

kentekencheck brommer