Ga naar inhoud

Met de auto naar Oostenrijk: wat moet je verplicht meenemen?

Ga je met je auto op vakantie naar Oostenrijk? Dan is het handig om je goed voor te bereiden. In Oostenrijk moet je een aantal items verplicht meenemen in je auto. Word je aangehouden en heb je een van deze items niet bij je? Dan riskeer je een boete. Op deze pagina vind je een overzicht met de juiste uitrusting voor jouw autovakantie naar Oostenrijk. Zo ga je zorgeloos op vakantie.  

Wat heb je nodig om naar Oostenrijk te rijden? 

Om met je auto naar Oostenrijk te reizen, ben je verplicht om een aantal documenten standaard bij je te hebben. Denk aan geldige reisdocumenten, een rijbewijs en kentekenbewijs

Daarnaast heb je een autobahnvignet nodig om op de Oostenrijkse snelwegen te mogen rijden. Zorg ervoor dat je dit vignet op tijd binnen hebt voor je vertrek naar Oostenrijk.  

Wat moet je verplicht in je auto hebben in Oostenrijk? 

Een aantal zaken zijn verplicht om bij je te hebben op de Oostenrijkse wegen. Heb je deze items niet bij je, dan riskeer je een boete. Zorg er daarom voor dat je auto van de volgende uitrusting is voorzien:

In Oostenrijk is het verplicht om een gevarendriehoek in je auto te hebben. Het gebruik van een gevarendriehoek is verplicht bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom wanneer het overige verkeer de auto niet tijdig kan zien. Het gebruik van een gevarendriehoek is niet verplicht als je stilstaat op een vluchtstrook naast de snelweg.  

Met een veiligheidshesje ben je zichtbaar voor andere weggebruikers bij pech of een ongeluk buiten de bebouwde kom. Je bent in ieder geval verplicht om er eentje bij je te hebben voor jezelf. Toch raden we aan om voor alle inzittenden een exemplaar binnen handbereik te hebben. Bewaar deze daarom niet in je kofferbak, maar in het dashboard of in een EHBO-doos. 

Het is verplicht om een stevige en vuilbestendige EHBO-doos in je auto te hebben. Zo heb je altijd de nodige spullen bij je als een van de inzittenden in je auto een ongelukje oploopt.  

Verplicht in de winterperiode 

Ga je op wintersport in Oostenrijk? Denk dan ook aan winterbanden, sneeuwkettingen en een ijskrabber om je bevroren ruiten ijsvrij te maken.  

Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Maar ook buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden verplicht zijn. Er is sprake van winterse omstandigheden als de weg (gedeeltelijk) bedekt is met sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Zorg er dus voor dat als je in de winter naar Oostenrijk rijdt, je winterbanden onder je auto hebt. 

Verder is het verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen als je in de winter door Oostenrijk rijdt. Op sommige plekken in Oostenrijk zijn sneeuwkettingen namelijk verplicht. Dit wordt meestal aangegeven met een blauw bord, waarop een witte autoband met sneeuwkettingen staat weergegeven.  

Verplicht in doorreislanden 

Onderweg naar Oostenrijk rijd je ook door andere landen, zoals Duitsland. Hier zijn de gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos ook verplicht. 

Goed voorbereid op vakantie naar Oostenrijk 

Naast een complete auto-uitrusting zijn er nog een aantal andere zaken belangrijk. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan pechhulp en een reisverzekering? Zo ga je goed voorbereid op vakantie naar Oostenrijk.