Ga naar inhoud

Het kentekenbewijs: wat is het?

Iedere autobezitter heeft 'm: het kentekenbewijs. Deze is sinds 2014 in een vorm van een creditcard. Met het kentekenbewijs kun je bewijzen dat de auto van jou is. Dit ben je verplicht altijd bij je te hebben als je de auto instapt. De politie kan er namelijk om vragen. Kun je dit niet aantonen? Dan riskeer je een boete van € 50,-.

Meer over het kentekenbewijs

Het kentekenbewijs werd voorheen altijd in een papieren vorm uitgegeven, maar sinds 1 januari 2014 is dit veranderd naar een creditcardformaat. De kentekencard is makkelijker te bewaren en een stuk veiliger dan de papieren versie. De card heeft namelijk een boel echtheidskenmerken, waaronder een chip. Hierdoor is het moeilijker om ermee te frauderen. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Geen zorgen, deze is ook nog gewoon geldig.

Papieren kentekenbewijs vs. kentekencard

Het papieren kentekenbewijs bestaat uit 3 onderdelen, terwijl de kentekencard uit 2 onderdelen bestaat. Wij leggen je de verschillen uit.

Papieren kentekenbewijs:

Kentekencard: 

Wil je de papieren versie inruilen voor een kentekencard? Dat kan. Hiervoor kun je contact opnemen met RDW. Inruilen kost € 11,-.

Kentekenbewijs bewaren

Omdat het verplicht is om je kentekenbewijs bij je te hebben tijdens het rijden, is het belangrijk om deze goed te bewaren. 

Tip: berg de kentekencard op in je portomonnee, dus niet in de auto zelf. Als je auto gestolen wordt, moet je namelijk het volledige kentekenbewijs inleveren bij je verzekeraar. Anders is het niet mogelijk om de schade te laten uitkeren.

De tenaamstellingscode en de kentekencard moet je altijd apart van elkaar bewaren. De tenaamstellingscode heb je alleen nodig als je de auto wilt verkopen. Deze kun je dus het beste thuis op een veilige plek bewaren.

Welke gegevens kan ik vinden op het kentekenbewijs?

Waar het oude, papieren kentekenbewijs de voertuig- en persoonsgegevens apart hield, staan deze twee nu samengevoegd op de kentekencard. Verder vind je op de kentekencard ook een chip, daar staan ook alle gegevens op. Hiermee kun je bijvoorbeeld je auto online overschrijven

A: kenteken en meldcode.
B: datum eerste toelating en datum eerste inschrijving in Nederland
C.1.1: naam houder
C.1.2: voorletter(s) houder
C.1.3: adres houder
C.4: bewijs eigenaarschap
D.1: merk auto
D.2: type auto
E: voertuigidentificatienummer
F.1: technische maximale massa
F.2: toegestane maximale massa
F.3: toegestane maximale massa combinatie
G: massa rijklaar
I: datum tenaamstelling
J: voertuigcategorie
K: typegoedkeuringsnummer
O.1: technische massa AHW (geremd)
O.2: technische massa AHW (ongeremd)
P.1: cilinderinhoud
P.2: vermogen
P.3: brandstof
Q: vermogen/massa
R: kleur
S.1: zitplaatsen
S.2: staanplaatsen
T: maximale snelheid
V.9: milieuklasse EG-goedkeuring

Tenaamstellingscode

De tenaamstellingscode is naast de kentekencard onderdeel van het kentekenbewijs. Deze heb je eigenlijk alleen nodig wanneer je je auto wilt verkopen of wegdoen. Dit hoef je dus niet altijd bij je te hebben in de auto.

Tenaamstellingscode deel 1 en 2

De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers en is opgesplitst in 2 delen. Het eerste deel bestaat uit 4 cijfers en vind je op het tenaamstellingsbewijs. Dit ziet eruit als een soort kassabon en krijg je bij het overschrijven van de auto. Het tweede deel bestaat uit 5 cijfers. Deze staat op de brief die je van de RDW hebt gekregen, samen met je kentekencard. Bewaar deze 9-cijferige code goed. Ben je de code toch kwijt? Dan kun je een nieuwe aanvragen bij de RDW. 

Kentekenbewijs kwijt of gesloten: zo vraag je een nieuwe aan

Kentekenbewijs kwijt? Omdat je zonder niet de weg op mag, is het belangrijk om direct een nieuwe aan te vragen bij de RDW. Voor de aanvraag heb je je meldcode nodig, deze staat normaal gesproken op de kentekencard. Maar dit kun je ook vinden onder je motorkap of kun je opvragen bij de RDW. Wanneer je de meldcode hebt kun je beginnen met de aanvraag. Dit kan gemakkelijk online en kost € 37,90 (2024). Je ontvangt vervolgens binnen 5 werkdagen het nieuwe kentekenbewijs per post. Het oude kentekenbewijs is bij ontvangst van de nieuwe niet meer geldig.

Autoverzekering afsluiten

Van plan om een autoverzekering af te sluiten? Hiervoor heb je je meldcode nodig. Deze vind je op de kentekencard. Bekijk de mogelijkheden voor een autoverzekering bij Univé en bereken je premie.

Bereken je premie