Ga naar inhoud

Met de auto naar Engeland: wat moet je meenemen?

Of je nu met je eigen auto naar Engeland reist of ter plekke een auto huurt; het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Naast de afwijkende verkeersregels in Engeland moet je ook nadenken over de juiste auto-uitrusting. Wat je verplicht bij je moet hebben tijdens je autovakantie in Engeland, lees je op deze pagina.  

Wat heb je nodig om naar Engeland te rijden? 

Om met je auto naar Engeland te reizen, ben je verplicht om een aantal documenten bij je te hebben. Denk aan reisdocumenten, een rijbewijs en een kentekenbewijs

  • Paspoort

Sinds 1 oktober 2021 is het alleen nog mogelijk om met een paspoort naar Engeland te reizen. Een identiteitskaart is niet meer geldig. Hierbij maakt het niet uit of je met het vliegtuig, de auto, de trein of de boot naar Engeland reist.

  • Nederlands rijbewijs in Engeland 

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Engeland, ook bij het huren van een voertuig. Hierbij maakt het niet uit of je op vakantie bent of in Engeland woont.  

  • Kentekenbewijs

Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend in Engeland.  

Wat moet je verplicht in je auto hebben in Engeland? 

Voor automobilisten in Engeland is niets verplicht om mee te nemen. Wel wordt geadviseerd om een gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos en brandblusser mee te nemen. 

Handig om mee te nemen op autovakantie naar Engeland 

Hoewel je niets verplicht bij je hoeft te hebben in Engeland, zijn bepaalde zaken wel erg handig om mee te nemen. Zo ga je met een gerust gevoel de weg op en ben je voorbereid op iedere situatie. Denk bijvoorbeeld aan: 

Bij pech of een ongeval moet de gevarendriehoek minstens 45 meter achter het voertuig op de weg worden geplaatst. In Engeland is het verboden om een gevarendriehoek op auto(snel)wegen te gebruiken. In plaats daarvan moet de bestuurder de alarmlichten inschakelen.  

Hoewel het niet verplicht is, wordt wel geadviseerd om voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Met een veiligheidshesje ben je zichtbaar voor andere weggebruikers bij pech of een ongeluk buiten de bebouwde kom. 

Met een EHBO-doos in je auto ben je voorbereid op kleine ongelukjes onderweg. Zo is het handig om direct een pleister te kunnen plakken of een heftige bloeding te stoppen.  

Wanneer je met de auto naar Engeland reist, is het verstandig om koplampstickers aan te schaffen. In Nederland zijn koplampen zo ontworpen dat ze de borden langs de weg verlichten. Wanneer je naar Engeland met de auto reist, verblind je hiermee het tegenliggende verkeer. Dit voorkom je met koplampstickers.  

Reservelampjes zijn niet verplicht, maar je lampen moeten altijd werken. Daarom is het handig om voor de zekerheid een extra setje mee te nemen voor als er een lamp uitvalt. 

Een lekke band is erg vervelend. Door een reservewiel bij je te hebben, maak je het vervangen ervan sneller en makkelijker. Zo kun je snel weer verder rijden.

Met startkabels kun je met behulp van een ander de auto weer starten als de accu leeg is gelopen.

Bij lange afstanden verbruikt een motor meer olie dan normaal. Controleer het oliepeil regelmatig en neem voor de zekerheid ook een extra flesje olie mee.

Verplicht in doorreislanden 

Als je vanuit Frankrijk de boot naar Engeland neemt, doorkruis je ook andere landen. Hier gelden weer andere regels. Zo moet je in België verplicht een gevarendriehoek, brandblusser, veiligheidsvest en brandblusser bij je hebben. In Frankrijk zijn een gevarendriehoek en veiligheidsvest verplicht. Zorg er dus voor dat je deze onderdelen bij je hebt als je door deze landen naar Engeland reist.   

Goed voorbereid op vakantie naar Engeland 

Naast een complete auto-uitrusting zijn er nog een aantal andere zaken belangrijk. Controleer van tevoren welke reisdocumenten je nodig hebt en of je ook te maken krijgt met milieuzones. Zo ga je goed voorbereid op vakantie naar Engeland.