Ga naar inhoud

Steenslag repareren

Heeft uw auto tijdens het rijden steenslag opgelopen? En wilt u weten wat u hiertegen kunt doen? Hier geven wij u meer informatie over wat steenslag is, hoe u het laat repareren en hoe u het kunt voorkomen. 

Wat is steenslag? 

Laten we eerst eens kijken wat de term steenslag nu precies inhoudt. Steenslag is autoschade die door rondvliegende steentjes wordt veroorzaakt als u aan het rijden bent. Dit gebeurt doorgaans als de auto voor u over een of meerdere steentjes rijdt. De steentjes ketsen dan omhoog tegen uw auto en veroorzaken steenslag op de lak van de auto of op de voorruit. 

Soorten steenslag 

Er bestaan meerdere soorten steenslag. Er kan in de eerste plaats lakschade ontstaan aan de auto door steenslag. Wacht u te lang met het repareren hiervan? Dan kunnen er ook nog eens roestschade en roestplekken aan de auto ontstaan. Tot slot kan ook ruitschade een gevolg zijn van steenslag, als de steentjes op de voorruit terecht zijn gekomen. 

Voorkom corrosie

Steenslag moet zo snel mogelijk gerepareerd worden. Het metaal van de auto wordt namelijk beschermd door de laklaag. Als die door steenslag blootgesteld wordt aan invloeden van buitenaf, kan corrosie optreden. Repareer steenslag daarom zo snel mogelijk om roest aan uw auto tegen te gaan. 

Steenslag voorkomen 

Het is moeilijk om steenslag te voorkomen, maar u kunt wel een aantal dingen doen om de kans op steenslag zo klein mogelijk te maken. 

Houd als u aan het rijden bent voldoende afstand tot uw voorligger. Zeker als er een vrachtwagen voor u rijdt, want die hebben brede banden. 

Als u weet dat er op een bepaald traject veel steentjes aanwezig zijn, kies dan een andere route voor uw autorit. Of pas op zijn minst uw snelheid aan. 

U kunt er ook voor kiezen om anti-steenslagfolie op de auto te plakken. Deze folie beschermt niet alleen tegen steenslag, maar bijvoorbeeld ook tegen zand, vuil en krassen. 

Steenslag reparatie 

Wilt u steenslag verwijderen op uw auto? Een steenslag reparatie is meestal niet goedkoop. Maar hierbij geldt ook: hoe langer u wacht met de reparatie, hoe hoger de kosten uiteindelijk zullen zijn. Heeft u een All Risk autoverzekering? Dan kunt u de kosten van de steenslag reparatie op uw verzekering verhalen. Zo'n claim heeft uiteraard wel gevolgen voor uw schadevrije jaren en een eventueel eigen risico. 

Er zijn ook mogelijkheden om steenslag zelf te repareren met een lakstift of spuitbus. Het moet dan wel om niet al te diepe steenslag gaan. Toch krijgt u altijd de beste resultaten als u de reparatie door professionals laat uitvoeren.