Ga naar inhoud

Steenslag repareren

Heeft uw auto tijdens het rijden steenslag opgelopen? En wilt u weten wat u hiertegen kunt doen? Hier geven wij u meer informatie over wat steenslag is. Ook vertellen we hoe u het laat repareren en hoe u het kunt voorkomen.

Wat is steenslag?

Steenslag ontstaat door rondvliegende steentjes als u aan het rijden bent. Dit gebeurt meestal als de auto voor u over een of meerdere steentjes rijdt. Zeker bij een slecht wegdek komt dit vaak voor. De steentjes ketsen dan omhoog tegen uw auto. Ze veroorzaken schade op de lak van de auto of op de voorruit.

Soorten schade door steenslag

Steenslag kan meerdere soorten schade veroorzaken.

Lakschade

Er kan in de eerste plaats lakschade ontstaan aan de auto door steenslag. Wacht u te lang met het repareren hiervan? Dan kunnen er ook nog eens roestschade en roestplekken aan de auto ontstaan.

Ruitschade

Steentjes op de ruit kunnen ook voor ruitschade aan uw auto zorgen. Er kan bijvoorbeeld een barst of sterretje in de voorruit komen als er een steentje op ketst.

Steenslag reparatie en uw autoverzekering

Een steenslag reparatie is meestal niet goedkoop. De kosten zijn afhankelijk van het soort schade en hoe groot de schade is.

Lakschade door steenslag is verzekerd met een All Risk autoverzekering. Dit heeft wel gevolgen voor uw schadevrije jaren en er geldt standaard een eigen risico van € 150.

Let op! Schade door steenslag is alleen verzekerd als dit het gevolg is van 1 specifieke gebeurtenis. Steenslag wat in de loop de der jaren ontstaat, zien wij als gebruikersschade en dat is niet gedekt.

Lakschade melden

Ruitschade is verzekerd als u een WA+ (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) autoverzekering heeft. U betaalt alleen eigen risico als de hele ruit vervangen moet worden. Het melden van de schade bij ons is ook niet nodig, u kunt meteen naar een schadehersteller.

Schadehersteller zoeken

Steenslag voorkomen

Het is moeilijk om steenslag te voorkomen. Maar u kunt wel een aantal dingen doen om de kans op steenslag zo klein mogelijk te maken.

  • Houd als u aan het rijden bent voldoende afstand tot uw voorligger. Zeker als er een vrachtwagen voor u rijdt, want die hebben brede banden.

  • Overweeg om een andere route te kiezen als u weet dat er veel steentjes op de route liggen. Of pas uw snelheid aan.

  • U kunt er ook voor kiezen om anti-steenslagfolie op de auto te plakken. Deze folie beschermt niet alleen tegen steenslag, maar bijvoorbeeld ook tegen zand, vuil en krassen.