Ga naar inhoud

Autoroest verwijderen

U wilt natuurlijk liever geen roest op uw auto. Dat ziet er namelijk heel lelijk uit. Maar daarnaast is het ook nog eens schadelijk voor uw auto. Wilt u weten wat roest precies is en hoe u autoroest kunt verwijderen? Lees dan verder op deze pagina. 

Wat is roest en hoe ontstaat roest? 

Roest op een auto ontstaat op de kale metalen en ijzeren onderdelen van de auto. Een kale plek op de auto ontstaat bijvoorbeeld door parkeerschade, steenslagschade of andere lakschade (zoals niet verwijderde vogelpoep). Die plekken worden vervolgens blootgesteld aan invloeden van buitenaf. De belangrijkste invloed is lucht of zuurstof. Maar ook water, zout water (zoals zeewater), vocht en zeelucht kunnen zorgen voor roest, oxidatie en corrosie. 

Zelfs als het om een heel klein en onschuldig plekje gaat, kan er vervelende roest ontstaan. Door in contact te komen met de eerder genoemde invloeden breidt zo’n klein plekje zich vervolgens verder uit. 

Voorkom autoroest: tips en adviezen 

Wilt u autoroest voorkomen maar weet u niet goed hoe? Wij hebben hier een aantal tips en adviezen voor u verzameld.

Krasjes zorgen namelijk voor het afbrokkelen van de verflaag. Hierdoor treedt er sneller roestvorming op. 

Zo kunt u in een vroegtijdig stadium eventuele opkomende roest tegengaan. 

Het vaak wassen van de auto vermindert de kans op roestvorming. Denk daarbij ook aan het waxen van de auto. Een goede waxlaag zorgt namelijk voor extra bescherming van de autolak. 

Houd uw auto in topconditie  

De beste methode om autoroest te voorkomen, is dus om ervoor te zorgen dat de lak van de auto in topconditie is en blijft. Heeft uw auto toch lakschade opgelopen? Laat dit dan zo snel mogelijk repareren zodat er niet te veel zuurstof meer bij het metaal van de auto kan komen.  

Antiroestbehandeling auto uitbesteden 

Is er ondanks al uw voorzorgsmaatregelen toch autoroest ontstaan? Zorg er dan voor dat u dit zo snel mogelijk verwijdert of laat verwijderen. Als de dragende onderdelen van de auto roestplekken vertonen, is het altijd beter om hier een expert naar te laten kijken.  

Zelf roest verwijderen 

Roest verwijderen door een professional is natuurlijk altijd de beste methode. Maar zijn de roestplekken klein genoeg en oppervlakkig genoeg om zelf aan te pakken? En bent u zelf een beetje handig met auto's?  Ga dan als volgt te werk bij het verwijderen van roest van uw auto.  

Prik voorzichtig met een schroevendraaier in de lak. Als het metaal helemaal doorgeroest is, moet u de roestplek wegknippen of wegslijpen. 

Met de hand of met een schuurmachine kunt u de roestplek een paar centimeter om de plek heen blank schuren. Gebruik een roestomzetter of roestverwijderaar als er nog iets van roest is achtergebleven. Schuur de plek voorzichtig weer op met fijn schuurpapier. 

Met autoplamuur of polyesterplamuur kunt u de geschuurde plek weer dichtmaken. Schuur na uitharding weer glad na. Herhaal dit een paar keer als het om een diepe roestplek gaat. 

Nu kunt u autoprimer (grondverf) op de plek aanbrengen en dit weer licht opschuren

De laatste stap die u verricht is het aanbrengen van de juiste autolak. Welk kleurnummer u hiervoor precies nodig heeft, vindt u terug op het registratieplaatje van de auto. U kunt het aanbrengen van de autolak natuurlijk ook door een professional laten uitvoeren. 

Kortom: roest aan uw auto is enorm vervelend. Maar als u een beetje oplet, kunt u dit probleem zo veel mogelijk voorkomen met een antiroestbehandeling voor de auto.

Wij hebben meer tips en advies over auto-onderhoud.