Ga naar inhoud

Autoschade door een slecht wegdek

Je rijdt rustig over een landweg wanneer er ineens iets op de voorruit slaat. Een van de losliggende steentjes op de weg heeft een ster veroorzaakt in jouw raam. Vervelend, want nu moet je jouw voorruit laten repareren of vervangen. Wat nu?

Als je autoschade oploopt door een slecht wegdek is het verstandig om te checken hoe jouw auto verzekerd is. Met de juiste dekking krijg je de schade vergoed. 

Wat is een slecht wegdek?

Hoewel we in Nederland goede wegen hebben, kun je op sommige plekken schade oplopen door een slecht wegdek. Er zijn verschillende situaties waarin het wegdek schade kan veroorzaken aan jouw auto.

  • Losse steentjes of grind op de weg
  • Spoorvorming in de weg
  • Boomwortels die omhoog komen door het wegdek
  • Gaten of scheuren in het asfalt
  • Onvoldoende of onduidelijke aanwijzingen bij wegwerkzaamheden

Wie beheert de wegen?

Als je in Nederland eigenaar bent van een auto die jonger is dan 25 jaar, betaal je wegenbelasting. Van dit geld onderhoudt de wegbeheerder de wegen. Iedere soort weg heeft een andere beheerder. Zo beheert Rijkswaterstaat de snelwegen en autowegen. De provincie beheert de provinciale wegen. De gemeente beheert op haar beurt de wegen binnen de bebouwde kom.

Verzekering bij schade door een slecht wegdek

Het is vervelend om schade te hebben opgelopen door een slecht wegdek. Ook kun je schade hebben veroorzaakt bij anderen. In deze situaties is het wel zo fijn als je goed verzekerd bent.

Als je schade hebt veroorzaakt bij anderen, ben je met iedere autoverzekering van Univé verzekerd. Heb je schade aan jouw eigen auto? Dan kun je alleen een claim indienen als je een All Risk autoverzekering hebt afgesloten. Deze vergoedt schade aan anderen en jezelf, ook als jij de schade veroorzaakt hebt. Wel lever je schadevrije jaren in.

De verzekeraar stelt vervolgens de wegbeheerder aansprakelijk voor de schade. Of dit succesvol is, maakt voor jou niets uit. De schade wordt bij een Allrisk autoverzekering hoe dan ook vergoed.

Zelf de wegbeheerder aansprakelijk stellen

Als je WA of WA+ (Beperkt Casco) verzekerd bent, is jouw autoschade door een slecht wegdek niet verzekerd. Je kunt dan wel zelf de wegbeheerder verantwoordelijk houden voor de gevolgen.

Voor je dat doet, is het belangrijk om bewijs te verzamelen dat de schade is ontstaan door het slechte wegdek. Maak bijvoorbeeld foto’s van de schade en het wegdek. Ook kun je omstanders vragen om een getuigenverklaring.

Het bewijs stuur je naar de wegbeheerder, samen met een geschreven uitleg over het probleem. De wegbeheerder zal dit gebruiken om te bepalen of je recht hebt op een vergoeding. 

Ben je het niet eens met de uitslag? Dan kun je naar de rechter stappen. Zo’n proces is vaak ingewikkeld. Met hulp van een juridisch adviseur heeft jouw zaak meer kans van slagen. Met een aanvullende rechtsbijstandverzekering bij jouw autoverzekering maak je dit proces een stuk makkelijker.

Schade melden

Als je schade hebt opgelopen of een ongeval hebt gehad door een slecht wegdek, is het verstandig om de schade zo snel mogelijk te melden. Via Mijn Univé of onze app kun je dit gemakkelijk doen.

Als je een schadeformulier moet invullen, kun je die eerst thuis bewaren. Als Univé om het formulier vraagt, kun je het opsturen.

Om de schade te kunnen claimen, moet je dus All Risk (WA Volledig Casco) verzekerd zijn. Je kunt gemakkelijk jouw premie berekenen voor deze verzekering. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in de aanvullende verzekeringen.

Bekijk onze All Risk autoverzekeringBekijk onze aanvullende verzekeringen