Ga naar inhoud

Je schadevrije jaren overdragen

Je hebt veel jaren schadevrij gereden en daarmee veel schadevrije jaren opgebouwd. Misschien wil je deze overdragen aan je zoon of dochter die net begint met rijden, of aan je partner. Lees meer over wat er wel en niet mogelijk is.

Inhoudsopgave

Opbouw persoonlijke schadevrije jaren

Als een auto op jouw naam staat, ben je verplicht om voor uw auto minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Op de polis staat de naam van de regelmatige bestuurder. Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en staan dus op die naam. Schadevrije jaren kun je dus niet overdragen aan iemand anders, ook niet aan je zoon of dochter.

Rijd je regelmatig in een auto die is verzekerd op naam van iemand anders? Zorg dan dat je als regelmatige bestuurder op de polis staat. Dan kun je schadevrije jaren opbouwen. Let op: per autoverzekering kan er maar één persoon schadevrije jaren opbouwen.

Schadevrije jaren overdragen bij echtscheiding

Bij een scheiding is het mogelijk om op de opgebouwde schadevrije jaren te verdelen. Als beide partners het eens zijn over de verdeling, kan een deel van de opgebouwde schadevrije jaren verplaatst worden naar een andere autoverzekering bij Univé. Op basis van de nieuwe schadevrije jaren wordt je trede op de bonus-malus ladder bepaald en dus ook de no-claimkorting.

Met een afstandsverklaring of een splitsingsverklaring is het mogelijk om formeel de opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan je ex-partner.

Neem contact op met je Univé-adviseur om dit zo goed mogelijk te regelen.

Schadevrije jaren bij overlijden of niet meer mogen autorijden

Komt degene op wiens naam de schadevrije jaren zijn opgebouwd te overlijden of mag deze persoon geen auto meer rijden? Dan kunnen de opgebouwde schadevrije jaren worden overgenomen door de partner, als deze op hetzelfde adres woont. Schadevrije jaren kunnen niet ‘geërfd’ worden. Overdragen aan een andere erfgenaam is dus niet mogelijk. In dat geval vervallen de schadevrije jaren.

Schadevrije jaren voor je zoon of dochter

Je schadevrije jaren kun je niet overdragen aan je zoon of dochter. Als je je auto uitleent, is je autoverzekering gewoon geldig. Ontstaat er schade tijdens het uitlenen van je auto? Dan kan dat wel als gevolg hebben dat je terugvalt op de bonus-malus ladder.

Rijd je kind geregeld in je auto? Dan moet dit op de polis vermeld worden. Dat kan wel betekenen dat je premie hoger wordt. Voor bestuurders tot en met 24 jaar geldt een hogere premie.

Staat je zoon of dochter al een aantal jaar op uw autoverzekering vermeld als regelmatige bestuurder? Dan kunnen die geregistreerde jaren worden overgedragen.

Schadevrije jaren meenemen naar een ander voertuig

Heb je een andere auto gekocht? Dan verhuizen je schadevrije jaren automatisch mee op de nieuwe autopolis. Je kunt je opgebouwde schadevrije jaren op je autoverzekering ook gebruiken voor je motor- of camperverzekering.

Houd er wel rekening mee dat je je schadevrije jaren niet op twee verschillende voertuigen tegelijk kunt gebruiken. Wil je dus schadevrije jaren overhevelen naar je motorverzekering? Dan begin je voor de autoverzekering weer op nul.

Wanneer je een tweede auto hebt gekocht, biedt Univé een aantrekkelijke tweede autokorting. Je krijgt dezelfde no-claimkorting als op je eerste auto. Deze autoverzekering moet dan wel op dezelfde naam staan.

Bereken nu je premie

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Je opgebouwde schadevrije jaren bij de Univé autoverzekering kun je vinden in Mijn Univé of de Univé App. Ben je elders verzekerd en wil je voor je overstap naar Univé weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd? Dan kun je het aantal opvragen bij je verzekeraar of berekenen.