Ga naar inhoud

Terugval van je schadevrije jaren

Elk jaar dat je geen schade claimt op je autoverzekering, stijg je een trede op de bonus-malus ladder. En zo krijg je meer korting op je premie. Meld je wel schade, dan daal je een aantal tredes op de bonus-malus ladder.

Hoeveel schadevrije jaren verlies ik?

Na 1 schadeclaim op je autoverzekering daal je maximaal 5 tredes op de bonus-malusladder. Meestal betekent dit dat je minder no-claimkorting krijgt. En je autopremie stijgt in het volgende verzekeringsjaar. Hoe hoog het schadebedrag was, maakt geen verschil.

Heb je 15 of meer schadevrije jaren opgebouwd en meld je een schade? Dan houd je nog steeds de maximale no-claimkorting van 80%. Wel daal je alsnog 5 tredes op de bonus-malusladder.

Kan ik negatieve schadevrije jaren hebben?

Ja, je schadevrije jaren kunnen ook in de min staan. als je schade claimt, daal je een aantal tredes op de bonus-malusladder. Daarmee daalt ook het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Als je nog niet veel schadevrije jaren had, kun je in de min komen te staan. Dan krijg je minder no-claimkorting. Rijd je vervolgens weer een jaar schadevrije, dan stijg je weer op de ladder. Het duurt 5 jaar voordat je weer op de oude trede terug bent.

Soms is een kleine autoschade zelf betalen voordeliger

Is de geclaimde schade niet te verhalen op de tegenpartij en is het geen groot bedrag? Dan kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. Zo houd je jouw opgebouwde no-claimkorting en val je niet terug in het aantal schadevrije jaren.

Je kunt in Mijn Univé makkelijk online berekenen wat voor jou de voordeligste optie is via onze rekentool "Schade en nu".

Bereken gevolgen schadeclaim

Hoeveel schadevrij jaren heb ik?

Jouw persoonlijke schadevrij jaren vind je terug via Mijn Univé of de Univé App.

Wil je overstappen naar Univé? Vraag dan jouw schadevrije jaren op bij je verzekeraar. Na het beëindigen van je huidige verzekering worden jouw schadevrij jaren vastgelegd in de centrale database Roy-data. Die nemen wij over op je nieuwe autoverzekering. Een papieren royementsverklaring is niet meer nodig.

Autoverzekering op naam van iemand anders

Als je een auto hebt, ben je verplicht om die minimaal WA te verzekeren. Alleen de persoon die als regelmatige bestuurder op je polis staat vermeld, bouwt schadevrije jaren op. Maak jij schade met een auto die verzekerd is door iemand anders? Dan gaat de no-claimkorting van die ander achteruit. Schadevrije jaren zijn persoonlijk en kun je bijna nooit overdragen.

Overstappen met negatieve schadevrije jaren

Alle royementsverklaringen met de opgebouwde schadevrije jaren zijn geregistreerd in de centrale database Roy-data. Elke verzekeraar gebruikt deze gegevens. Hierdoor kan overstappen naar een andere verzekeraar lastig zijn als je negatieve schadevrije jaren hebt.