Ga naar inhoud

Bonus-malusladder en uw autoverzekering

Bij het afsluiten van je autoverzekering krijg je no-claimkorting op basis van de schadevrij gereden jaren. Het aantal schadevrije jaren bepaalt jouw trede op de bonus-malusladder.

Wat bonus-malus betekent en hoe de bonus-malusladder werkt leggen we hieronder uit.

Wat betekent bonus-malus?

Elk jaar dat je geen schade claimt op je autoverzekering stijg je een trede op de bonus-malusladder. Dit wordt beloond met meer korting op je autoverzekering. En die no-claimkorting kan bij Univé oplopen tot maximaal 80%. Dat is de bonus.

Wanneer je schade claimt, daal je op de bonus-malusladder. Hierdoor krijg je minder no-claimkorting op je autoverzekering. Dat is de malus.

Je kunt met jouw opgebouwde schadevrije jaren ook ‘in de min’ staan, zogenaamde negatieve schadevrije jaren. Je betaalt dan een toeslag op de autopremie.

Hoe werkt de bonus-malusladder?

Het aantal schadevrij gereden jaren bepaalt je bonus-malustrede op de ladder. Zo’n ladder kun je vergelijken met een trap met treden omhoog en omlaag. Elk jaar dat je geen schade claimt, stijg je in het volgende verzekeringsjaar één trede op de ladder. En ontvang je meer no-claimkorting op je autopremie, tot maximaal 80%.

Gevolgen schade claimen

Wanneer je één schade claimt op je autoverzekering daal je 5 bonus-malustreden. Door deze terugval betaal je meestal meer premie voor je autoverzekering.

Meld je in hetzelfde jaar een tweede schade, dan val je nog een keer 5 bonus-malustreden terug op de ladder.

Wanneer je 14 jaar of langer schadevrij hebt gereden en dan één schade claimt, daal je 5 treden op de bonus-malusladder. Maar je behoudt de maximale no-claimkorting van 80%.

Rij je het jaar daarna geen schade, dan stijg je weer op de bonus-malusladder en daalt de premie.

Maximaal 80% no-claimkorting

Rij je langer dan 9 jaar zonder schade te claimen? Dan heb je de maximale no-claimkorting van 80% bereikt. Je stijgt nog wel op de bonus-malusladder tot maximaal trede 21. Dit levert je niet meer korting op. Maar het zorgt er voor dat je no-claimkorting minder daalt wanneer je een schade claimt.

Beginnen met opbouwen schadevrije jaren

Als beginnend bestuurder die voor het eerst een autoverzekering afsluit, heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Je begint op trede 6 en ontvangt direct 50% no-claimkorting op de autopremie.

De bonus-malusregeling van Univé

In de bonus-malustabel van Univé, ook wel no-claim tabel genoemd, vind je de opbouw van de ladder. Jouw persoonlijke bonus-malus opvragen gaat eenvoudig in Mijn Univé of de Univé-app.

Alle verzekeraars hebben een bonus-malus regeling. Maar de opbouw en daarbij behorende korting kan anders zijn.

Als je een nieuwe verzekering afsluit, kan je nieuwe verzekeraar jouw persoonlijke opgebouwde schadevrije jaren opvragen bij Roy-data, een centrale database. Een aparte bonus-malus verklaring is meestal niet nodig.

Benieuwd welke autoverzekering bij jou past?

Veel mensen vinden het lastig om de basisdekkingen en aanvullende verzekeringen te vergelijken. Om jou te helpen heeft Univé de autocheck ontwikkeld. Via een aantal vragen krijg je een persoonlijk advies over de verzekering die het beste bij jouw auto past. Daarna kun je de premie berekenen.

Doe de autocheck