Ga naar inhoud

Bonus-malusladder en uw autoverzekering

Bij het afsluiten van uw autoverzekering krijgt u no-claimkorting op basis van de schadevrij gereden jaren. Het aantal schadevrije jaren bepaalt uw trede op de bonus-malusladder.

Wat bonus-malus betekent en hoe de bonus-malusladder werkt leggen we hieronder uit.

Wat betekent bonus-malus?

Elk jaar dat u geen schade claimt op uw autoverzekering stijgt u een trede op de bonus-malusladder. Dit wordt beloond met meer korting op uw autoverzekering. En die no-claimkorting kan bij Univé oplopen tot maximaal 80%. Dat is de bonus.

Wanneer u schade claimt, daalt u op de bonus-malusladder. Hierdoor krijgt u minder no-claimkorting op uw autoverzekering. Dat is de malus.

U kunt met uw opgebouwde schadevrije jaren ook ‘in de min’ staan, zogenaamde negatieve schadevrije jaren. U betaalt dan een toeslag op de autopremie.

Hoe werkt de bonus-malusladder?

Het aantal schadevrij gereden jaren bepaalt uw bonus-malustrede op de ladder. Zo’n ladder kunt u vergelijken met een trap met treden omhoog en omlaag. Elk jaar dat u geen schade claimt, stijgt u in het volgende verzekeringsjaar één trede op de ladder. En ontvangt u meer no-claimkorting op uw autopremie, tot maximaal 80%.

Gevolgen schade claimen

Wanneer u één schade claimt op uw autoverzekering daalt u 5 bonus-malustreden. Door deze terugval betaalt u meestal meer premie voor uw autoverzekering.

Meldt u in hetzelfde jaar een tweede schade, dan valt u nog een keer 5 bonus-malustreden terug op de ladder.

Wanneer u 14 jaar of langer schadevrij heeft gereden en dan één schade claimt, daalt u 5 treden op de bonus-malusladder. Maar u behoudt de maximale no-claimkorting van 80%.

Rijdt u het jaar daarna geen schade, dan stijgt u weer op de bonus-malusladder en daalt de premie.

Bonus-malus ladder en schadevrije jaren

Maximaal 80% no-claimkorting

Rijdt u langer dan 9 jaar zonder schade te claimen? Dan heeft u de maximale no-claimkorting van 80% bereikt. U stijgt nog wel op de bonus-malusladder tot maximaal trede 21. Dit levert u niet meer korting op. Maar het zorgt er voor dat uw no-claimkorting minder daalt wanneer u een schade claimt.

Beginnen met opbouwen schadevrije jaren

Als beginnend bestuurder die voor het eerst een autoverzekering afsluit, heeft u nog geen schadevrije jaren opgebouwd. U begint op trede 6 en ontvangt direct 50% no-claimkorting op de autopremie.

De bonus-malusregeling van Univé

In de bonus-malustabel van Univé, ook wel no-claim tabel genoemd, vindt u de opbouw van de ladder. Uw persoonlijke bonus-malus opvragen gaat eenvoudig in Mijn Univé of de Univé-app.

Alle verzekeraars hebben een bonus-malus regeling. Maar de opbouw en daarbij behorende korting kan anders zijn.

Als u een nieuwe verzekering afsluit kan uw nieuwe verzekeraar uw persoonlijke opgebouwde schadevrije jaren opvragen bij Roy-data, een centrale database. Een aparte bonus-malus verklaring is meestal niet nodig.

Benieuwd welke autoverzekering bij u past?

Veel mensen vinden het lastig om de basisdekkingen en aanvullende verzekeringen te vergelijken. Om u te helpen heeft Univé de autocheck ontwikkeld. Via een aantal vragen krijgt u een persoonlijk advies over de verzekering die het beste bij uw auto past. Daarna kunt u de premie berekenen.

Doe de autocheck