Ga naar inhoud

Schade aan auto door ander

Heeft iemand anders jouw auto beschadigd? Het kan gebeuren dat jouw auto beschadigt, zonder dat jij er iets aan kon doen. Bijvoorbeeld wanneer iemand tegen jouw geparkeerde auto aanrijdt. Of wanneer iemand niet goed oplet in het verkeer. Of die schade wordt vergoed, hangt af van jouw verzekering.

Wat doen bij schade aan auto door een ander 

Heeft iemand anders jouw auto beschadigd? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Vul een schadeformulier in om de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor de schade. En meld de schade in Mijn Univé of de Univé App

Schade melden in Mijn Univé

Probeer bewijs te verzamelen. Zeker als op het schadeformulier nog niet helemaal duidelijk is wie de schuldige is van de aanrijding. 

 • Verzamel foto's en video's die laten zien waarom de andere partij fout zat.  
 • Vraag de naam en adresgegevens van getuigen, zoals omstanders en medepassagiers. Daarmee kunnen wij extra informatie verzamelen.  

Wel of niet vergoed? 

Ik heb een All Risk autoverzekering

De schade aan je auto wordt vergoed en verhaald op de verzekeraar van de andere partij. 

Ik heb een WA of WA+ autoverzekering

De schade aan je auto wordt niet vergoed. Probeer de schade zelf op de dader te verhalen, als je weet wie het is.

Directe schadeafhandeling

Heb schade, maar heb je geen All Risk verzekering en ook geen verhaalsrechtsbijstand afgesloten? Dan kun je zelf naar de verzekeraar van de schuldige partij stappen, of gebruikmaken van directe schadeafhandeling. Als je kiest voor directe schadeafhandeling, leggen wij namens jou contact met de verzekeraar van de schuldige partij. En we regelen de vergoeding van de schade.

  Hoe stel ik iemand anders aansprakelijk voor schade aan mijn auto? 

  • Vraag de ander om de schade te melden bij hun verzekeraar. 
  • Vul samen een schadeformulier in en zet hierop allebei je handtekening. 
  • Zorg dat het formulier wordt opgestuurd naar de andere verzekeraar. Tip: bewaar zelf ook een kopie van het schadeformulier! 
  • De verzekeraar beoordeelt de aansprakelijkheid en handelt dit met je af. 

  Dader onbekend? 

  Je kunt de tegenpartij natuurlijk alleen aansprakelijk stellen als je weet wie het is. Is de dader onbekend? Als de schade met een motorvoertuig is gemaakt, kun je in sommige gevallen bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht.

  Meer tips en advies

  Lees meer tips en advies over schade aan je auto.