Ga naar inhoud

Schade aan auto door ander

Heeft u een aanrijding gehad en daardoor schade aan uw auto? Of is iemand tegen uw geparkeerde auto aan gereden? Bij schade aan uw auto door een ander wilt u natuurlijk graag dat de schade wordt vergoed en verhaald. Dit is afhankelijk van de dekking die u heeft gekozen bij het afsluiten van uw autoverzekering. 

Wel of niet vergoed? 

Heeft u uw auto All Risk verzekerd? Dan wordt de schade aan uw auto vergoed en verhaald op de verzekeraar van de andere partij. Vul in zo’n geval het schadeformulier in en wij regelen de rest. 

Bent u WA+ of WA verzekerd? Dan wordt de schade helaas niet vergoed. U moet dan de schade zelf op de dader verhalen, als u weet wie het geweest is. Bij parkeerschade kan dat soms wat lastiger zijn.  

Bent u niet All Risk verzekerd en heeft u ook geen verhaalsrechtsbijstand afgesloten? Dan moet u naar de verzekeraar van de aansprakelijke partij stappen. Sinds 1 juli 2021 kunt u ook kiezen voor Directe Schadeafhandeling. U hebt dan als klant de keuze om de schade door Univé te laten afhandelen in plaats van zelf de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk te stellen. 

Wat doen bij schade aan auto door een ander 

Heeft een ander schade aan uw auto veroorzaakt? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Vul een schadeformulier in om de tegenpartij of verzekeraar aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. En meld de schade in Mijn Univé of de Univé App. 

Zorg er ook voor dat u bewijs verzamelt. Zeker als op het schadeformulier nog niet helemaal duidelijk is wie de schuldige is van de aanrijding. 

  • Verzamel beeldmateriaal in de vorm van foto's en filmpjes om aan te tonen dat de andere partij fout zat.  
  • Vraag naam en adresgegevens van getuigen zodat wij hen aan kunnen schrijven met gerichte vragen. Die getuigen kunnen omstanders zijn maar bijvoorbeeld ook medepassagiers. 

Aansprakelijk stellen 

Wat moet u nu doen om de ander aansprakelijk te stellen voor de schade aan uw auto? 

  • Vraag de ander de schade te melden bij zijn of haar verzekeraar. 
  • Zorg voor een duidelijk ingevuld schadeformulier met beide handtekeningen. 
  • Zorg dat het formulier wordt opgestuurd naar de andere verzekeraar. Tip: bewaar zelf ook een kopie van het schadeformulier! 
  • De verzekeraar beoordeelt de aansprakelijkheid en handelt dit met u af. 

Dader onbekend? 

U kunt uiteraard alleen de tegenpartij aansprakelijk stellen als u weet wie het heeft veroorzaakt. Is de dader onbekend? Dan kunt u in sommige gevallen bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht. Let wel: dit kan alleen als de schade met een motorvoertuig is veroorzaakt.  

We hebben meer tips en advies over schade aan uw auto.