Ga naar inhoud

Kosten nieuwe auto accu

Is de accu van uw auto kapot en moet deze vervangen worden? Dan wilt u misschien weten wat de kosten van een nieuwe auto accu zijn. Aangezien het nogal uitmaakt om wat voor auto en wat voor accu het gaat, is het vaak lastig om een standaardprijs te hanteren. Maar meestal liggen de kosten zo tussen de 150 en 300 euro als het gaat om een benzine- of dieselauto. Heeft u een elektrische auto ? Dan zijn de kosten bij een accu vervangen een heel stuk hoger.

Wanneer accu vervangen?

De accu van uw auto zorgt ervoor dat de auto start en zaken als de autoverlichting, de radio en het navigatiesysteem werken.  De accu beschikt over een dynamo waarmee energie wordt opgewekt. De gemiddelde tijd dat een accu meegaat is zo’n drie tot zeven jaar. Bij elektrische auto's is deze tijd iets langer. De levensduur van de accu van een tweedehands elektrische auto kan echter korter zijn. Een accu is leeg of versleten als hij niet meer start en de capaciteit van de accu minder dan 80% is. Als dat punt bereikt is, is de accu aan vervanging toe. 

Meer informatie over nieuwe accu voor de auto

Er zijn verschillende indicatoren die aangeven dat de accu achteruit gaat. 

  • U heeft problemen bij het starten van de auto en hoort mogelijk een klikkend geluid.
  • Bepaalde onderdelen van de auto werken minder goed, zoals de ruitenwissers, de airco of de autoverlichting.
  • U ruikt een onaangename geur wat kan betekenen dat de accu overladen is en deze de vervelende geur verspreidt.

Wie een beetje handig met auto’s is, kan zelf de accu van de auto vervangen. Maar daar zijn wel een aantal nadelen en risico’s aan verbonden. 

  • U kunt in aanraking komen met het accuzuur uit de accu. Dit is een gevaarlijke en bijtende stof.
  • U kunt per ongeluk de spanning onderbreken waardoor alle elektronica van de auto uitvalt en alles opnieuw moet worden ingesteld.
  • Er kan kortsluiting optreden wat kan leiden tot schade aan de nieuwe auto-accu.

Het is daarom aan te raden om een nieuwe accu voor de auto door professionals in uw auto te laten zetten

Kosten nieuwe auto accu bij elektrische auto

De accu van een elektrische auto is een andere accu dan die bij een benzine- of dieselmodel. De kosten voor het vervangen van deze accu kunnen dan ook heel erg hoog oplopen. Afhankelijk van het model en type bedragen de kosten van het vervangen van de accu tussen de 5.000 en 20.000 euro!

Wat wel goed is om te weten: bij de meeste elektrische auto’s wordt de capaciteit van de accu pas minder na zo’n 450.000 kilometer. In theorie zou het dan dus best even kunnen duren voor u te maken krijgt met de kosten van een nieuwe auto accu.

Wij hebben meer tips en advies over auto-onderhoud.