Ga naar inhoud

Apk verlopen en een boete. Wat nu?

Vrijwel iedere auto in Nederland moet een geldige APK-keuring hebben. Hiermee stelt de RDW vast dat jouw auto voldoet aan de veiligheids- en milieueisen. Als de APK verlopen is, mag je niet meer rijden in jouw auto. Als je dit wel doet en aangehouden wordt, heeft dit vervelende gevolgen. Je kunt een boete krijgen van de RDW en de politie. Gelukkig kun je dit voorkomen.

Hoe weet ik wanneer mijn APK verloopt?

De RDW stuurt je 6 weken voordat jouw APK verloopt een brief. Hierin staat de precieze datum waarop jouw APK vervalt. Zo heb jij genoeg tijd om een afspraak te maken met de vakgarage voor een nieuwe APK-keuring. Je kunt ook op de website van de RDW opzoeken wanneer jouw APK verloopt.

Hoogte boete van een verlopen APK

Na het verlopen van jouw APK krijg je een waarschuwingsbrief. Hierin vraagt de RDW je om jouw auto zo snel mogelijk te laten keuren.

Heb je jouw auto 2 maanden na het verlopen van de APK nog niet gekeurd? Dan krijg je automatisch een boete thuisgestuurd van de RDW. Als je met de auto de weg op gaat nadat je APK is verlopen, krijg je bij een aanhouding nog een boete van de politie.

De hoogte van de boete voor een verlopen APK is € 180. Dit geld voor zowel de boete van de RDW als de eventuele boete van de politie. De € 9,- administratiekosten moet je hier nog bij op rekenen.

Wat mag wel met een verlopen APK?

Er zijn een aantal dingen die je wel mag doen met een verlopen APK.

  • Je mag naar de garage rijden om jouw auto te laten keuren. Je moet dan wel kunnen laten zien dat je een afspraak hebt en dat je alleen onderweg bent voor die afspraak.
  • Jouw auto mag tot 2 maanden nadat de APK verlopen is op de openbare weg blijven staan, maar jouw auto mag hier niet rijden.

Gevolgen voor jouw autoverzekering

Wat als je toch de weg op gaat met een verlopen APK en schade krijgt? Univé dekt de schade dan niet vanuit de autoverzekering. De auto voldoet namelijk op dat moment niet aan de wet.

Maar ook als je schade veroorzaakt bij een ander, wordt deze niet vergoed door jouw verzekering. Het is dus erg belangrijk om jouw auto op tijd te laten keuren.

Je laat jouw auto niet meer APK keuren

Het kan gebeuren dat je jouw auto niet opnieuw APK laat keuren. Je weet bijvoorbeeld al dat je auto niet door de keuring gaat komen. Of misschien zijn er financiële redenen.

Je kunt de auto dan laten schorsen. Daarmee heb je tijdelijk geen APK-plicht meer en voorkom je ook een boete. Je mag de auto dan niet meer gebruiken, tenzij je naar een garage rijdt om de auto weer APK te laten keuren.

Autoverzekering bij Univé

Heb je een autoverzekering bij Univé? Neem dan een kijkje in de voorwaarden van onze autoverzekering. Hierin lees je precies in welke situaties jouw autoverzekering schade vergoed en wanneer niet, zoals bij een verlopen APK-keuring.

Bekijk onze autoverzekeringen

Bereken je premie