Ga naar inhoud

APK verlopen: geldt de verzekering dan nog?

Rijden zonder APK mag niet, zoals u weet. Maar wat zijn de gevolgen voor de dekking van uw autoverzekering? Dat leggen wij u graag uit.  

Waarom mag u niet rijden zonder APK?

Is uw auto niet gekeurd of is de APK verlopen? Dan mag u er niet meer mee op de openbare weg rijden, omdat de veiligheid van uzelf en andere weggebruikers dan niet gewaarborgd kan worden. De enige uitzondering is dat u in de auto naar de keuring mag rijden. Andere ritten zijn officieel verboden. Net als wanneer u uw auto uitgeschreven heeft.

Univé vergoedt geen schade bij verlopen APK 

In de voorwaarden van onze autoverzekering staat dat Univé schade niet verzekert wanneer uw auto niet aan de wet voldoet. Aangezien de APK wettelijk verplicht is, is rijden zonder APK een overtreding van de wet. Als u in die situatie schade oploopt aan uw auto, is deze niet verzekerd

Over de APK 

De Algemene Periodieke Keuring is wettelijk verplicht in Nederland sinds 1985. Er wordt wel onderscheid gemaakt in de leeftijd van auto’s. Wanneer u een nieuwe auto koopt die op diesel of LPG rijdt, hoeft deze pas na drie jaar voor het eerst gekeurd te worden. Voor elektrische auto’s en benzineauto’s is deze termijn vier jaar. De APK vindt voor relatief nieuwe auto’s om de twee jaar plaats. Wanneer uw auto acht jaar of ouder is, moet de APK elk jaar gebeuren. Hoe ouder een auto is, des te hoger is immers het risico dat er door slijtage of ouderdom iets aan stuk gaat. Daarom moet de auto vaker gekeurd worden als hij ouder is.

Wat zijn de regels voor de APK?

De RDW heeft in het online APK-handboek heel overzichtelijk op een rij gezet aan welke voorwaarden uw auto moet doen tijdens de keuring. Elke zijde van de auto wordt behandeld, inclusief een overzicht met recente wijzigingen in de regelgeving. Hier kunt u precies zien waar allemaal op gelet wordt. Eventuele zwakke plekken van uw auto kunt u zo proactief aanpakken.

Voorkom boetes: schors uw auto

Wanneer u vooraf al weet dat uw auto niet door de APK komt, is het verstandiger om uw auto te schorsen. In dat geval bent u niet meer verplicht om hem te laten keuren. U hoeft ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen in de periode dat de auto geschorst is. Uiteraard mag u er ook niet mee rijden in deze periode, behalve naar het APK-keuringsstation. Hiervoor moet uw auto wel minimaal WA-verzekerd zijn.