Ga naar inhoud

APK verlopen: geldt de verzekering dan nog?

Rijden zonder APK mag niet, zoals u weet. Maar wat zijn de gevolgen voor de dekking van uw autoverzekering? Dat leggen wij u graag uit.  

Over de APK 

De Algemene Periodieke Keuring is wettelijk verplicht in Nederland sinds 1985. Er wordt wel onderscheid gemaakt in de leeftijd van auto’s. Wanneer u een nieuwe auto koopt die op diesel of LPG rijdt, hoeft deze pas na drie jaar voor het eerst gekeurd te worden. Voor elektrische auto’s en benzineauto’s is deze termijn vier jaar. De APK vindt voor relatief nieuwe auto’s om de twee jaar plaats. Wanneer uw auto acht jaar of ouder is, moet de APK elk jaar gebeuren. 

Is uw auto niet gekeurd of is de APK verlopen? Dan mag u er niet meer mee op de openbare weg rijden. De enige uitzondering is dat u in de auto naar de keuring mag rijden. Andere ritten zijn officieel verboden. Net als wanneer u uw auto uitgeschreven heeft.

Univé vergoedt geen schade bij verlopen APK 

In de voorwaarden van onze autoverzekering staat dat Univé schade niet verzekert wanneer uw auto niet aan de wet voldoet. Aangezien de APK wettelijk verplicht is, is rijden zonder APK een overtreding van de wet. Als u in die situatie schade oploopt aan uw auto, is deze niet verzekerd