Ga naar inhoud

Vreemde geuren in de auto

Kunt u zich de geur van een nieuwe auto voor de geest halen? Veel mensen vinden dat een fijne geur voor in de auto. Ook zijn er tegenwoordig een heleboel mooie geurverspreiders voor in de auto te koop, zodat de auto altijd fris, bloemig en schoon ruikt.

Brandlucht in de auto 

Het andere uiterste is ook mogelijk: een vieze lucht in de auto. Ruikt u in uw auto regelmatig een gaslucht, brandlucht of bakeliet geur? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Ook een verbrande geur bij het aanzetten van de verwarming is een veelvoorkomend probleem. We nemen u graag mee in mogelijk oorzaken én mogelijke oplossingen.

Bakeliet geur in de auto 

Bakeliet is een zogenaamde fenolhars. Dit is een kunsthars die vaak gebruikt wordt als vorm van kunststof. Wanneer dit warm wordt of verbrandt komt er een chemische geur vanaf die niet alleen vies is, maar ook oog, neus en keel flink kan irriteren. 

De geur van verbrand plastic of een verbrande geur in een auto is natuurlijk nooit goed. Het lastige is wel dat een brandlucht verschillende oorzaken kan hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de remblokken aanlopen of dat de remmen niet goed werken. Bij een brandgeur, of bakelietgeur, is het altijd verstandig om uw auto naar de garage te brengen om deze te laten controleren.

Auto ruikt naar gas 

Wanneer u een penetrante gaslucht in de auto ruikt, dan is de kans groot dat u te maken heeft met een gaslek. Dit ruikt u over het algemeen het meest sterk wanneer u de ventilatie of de airconditioning aan zet. Ook hier is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een garage bezoekt, zodat een monteur het lek kan opsporen en het juiste onderhoud kan uitvoeren.

Andere vreemde geuren in de auto 

Naast gas en bakeliet- of brandgeur komt men ook genoeg andere vreemde geuren tegen in de auto. Brandlucht bij de verwarming is bijvoorbeeld ook een veelvoorkomende. Onderstaand een lijst met nog meer vreemde autogeuren en de mogelijke oorzaak.

Ruikt u een sterke benzine- of dieselgeur? Zet uw auto dan snel aan de kant. Dit kan namelijk veroorzaakt worden door een brandstoflek. Dat is ontzettend brandgevaarlijk. Ruikt u een lichte geur en heeft u net getankt? Dan kan het zijn dat er nog wat brandstof aan uw handen of schoenzolen zit.

Wanneer de auto zoet ruikt, een beetje stroopachtig, heeft dit vaak te maken met het koelingssysteem. Antivriesmiddel heeft een zoete geur, dus wanneer u dit ruikt is er waarschijnlijk sprake van een lek in het koelsysteem, of de radiatoren of verwarmingselementen van de auto. Maak direct een afspraak bij de garage wanneer u dit ruikt, zodat u de auto niet stuk rijdt.

Ruikt u een zwavelgeur of de geur van rotte eieren? Dan kan dit wijzen op een probleem met de katalysator in het uitlaatsysteem. Deze zet waterstofsulfide normaal gesproken namelijk om in geurloze zwaveldioxide. Als dit niet meer naar behoren werkt, zit u helaas in de stank. Een afspraak bij een garage is hierbij belangrijk, want met een defecte katalysator kunt u niet doorrijden.

Hangt er een muffe schimmellucht in de auto? Dan kan het aircosysteem de boosdoener zijn. Het is dan verstandig om de airco te laten reinigen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Rondrijden met schimmel in de lucht is namelijk niet goed voor uw longen.

Vreemde geuren in de auto voorkomen 

Wilt u rondrijden in een frisse en schone auto? We geven u graag een aantal handige tips: 

  • Niet roken in de auto  

  • Neem etensresten en etensverpakkingen meteen mee uit de auto bij aankomst 

  • Vervang de interieurfilter één keer per jaar of na 15.000 kilometer 

  • Haal regelmatig een sopje over de gladde oppervlakken 

  • Leg een vochtvreter in de auto 

  • Koop een geurverspreider die u aan een ventilatierooster kunt bevestigen.

Veilig op Weg met Univé 

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.