Ga naar inhoud

Remblokken vervangen en de kosten

Uw remblokken vervangen: een belangrijk onderdeel van het onderhoud van uw auto. Maar wat voor functie hebben remblokken precies in uw auto, en waarom is het zo belangrijk om deze op tijd te laten vervangen? En wat zijn de kosten? Univé zet alle informatie voor u op een rij. 

Remblokken vervangen 

De remblokken van uw auto helpen uw auto tot stilstand te komen door tegen de remschijven te drukken als u remt. Hierdoor ontstaat wrijving, waardoor de remblokken een beetje afslijten elke keer als u de rem intrapt. Als uw remblokken te ver afgesleten zijn, werkt het remsysteem van uw auto niet meer goed. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Daarom is het verstandig om de remblokken van uw auto regelmatig te laten vervangen. 

Kosten remblokken vervangen 

Nu u weet waarom het onderhouden van uw remblokken zo belangrijk is, vraagt u zich misschien af: wat kost het om ze te laten vervangen?  

U moet uw remblokken op dezelfde as, voor of achter, altijd zowel links als rechts laten vervangen. Anders ontstaat er een ongelijke remwerking en trekt de auto scheef tijdens het remmen. De kosten van het vervangen voor of achter zijn ruim €100 bij een gemiddelde auto. Als de remblokken van uw auto zowel voor of achter vervangen moeten worden, kost dit u dus ruim €200 bij een gemiddelde auto. De precieze remblokjes vervangen prijs kan hiervan afwijken, afhankelijk van het type auto dat u rijdt en de tarieven die uw garage hanteert. 

Hoe lang gaan remblokken mee? 

Hoe lang de remblokken van uw auto goed blijven werken, hangt erg af van hoe u uw auto gebruikt. Bij lange ritten door rustige gebieden moet u minder vaak remmen, waardoor uw remblokken minder snel slijten. In een stad rijdt u vaak kortere afstanden tussen het remmen door, bijvoorbeeld van stoplicht naar stoplicht. Ook zult u vaker op het laatste moment moeten remmen, bijvoorbeeld doordat een fietser onvoorzichtig de weg oversteekt. 

Kan ik mijn remblokken zelf vervangen? 

Misschien sleutelt u wel eens aan uw auto en vraagt u zich af of u het vervangen ook zelf kunt doen. Sommige vormen van onderhoud aan uw auto, zoals ruitenwisservloeistof bijvullen, kunt u prima zelf doen.  

Bij remblokken is het niet verstandig om dit zelf te doen. Ook het bekijken van de slijtage aan uw remblokken kunt u niet zelf doen. Het vervangen of controleren is namelijk een ingewikkeld en erg specialistisch klusje. Breng uw auto daarom naar de garage als uw remblokken vervangen moeten worden en laat dit doen door een gekwalificeerde monteur.

Vragen? Neem contact op 

Met onze informatie over remblokken en wanneer ze te vervangen kunt u hopelijk met een gerust hart de weg op. We benadrukken graag nogmaals dat het belangrijk is het onderhoud op tijd uit te voeren, zodat er geen ongelukken gebeuren. Univé wenst u een veilige rit toe!