Ga naar inhoud

De kosten van remschijven vervangen

Remschijven zijn een belangrijk onderdeel van het remsysteem van je auto. Deze lopen echter na verloop van tijd slijtage op. Om goed te kunnen blijven remmen, moet je daarom eens in de zoveel tijd je remschijven laten vervangen.

Kosten remschijven vervangen 

Voor het vervangen dan de remschijven kun je het beste naar een garage gaan, hiervoor is specialistische kennis nodig. Laat dit daarom over aan een professionele automonteur.  

De kosten liggen gemiddeld tussen de €300 en €600, afhankelijk van het merk en type auto. Deze prijs is een combinatie voor remblokken en schijven vervangen: als je remschijven vervangen worden, moeten er namelijk ook altijd nieuwe remblokken geïnstalleerd worden. Zo is zeker dat je remmen goed werken.

Wanneer remschijven vervangen? 

Voel je wisselende remkracht of trillingen bij het remmen? Dan zijn je remschijven mogelijk krom en zijn ze aan vervanging toe. Vermoed je dat het tijd is om de remschijven te vervangen? Ga dan met je auto naar de garage. Het is sowieso verstandig om uw remmen eens in de zoveel tijd te laten controleren en daarnaast regelmatig je remvloeistof te vervangen.

Goed om te weten: remschijven gaan gemiddeld tussen de 80.000 en 100.000 kilometer mee.

Waarom remschijven vervangen?

Wanneer je het rempedaal van je auto intrapt, worden in het remsysteem de remblokken tegen de remschijven aangedrukt. De wrijving die hierdoor ontstaat genereert remkracht, waardoor je auto veilig tot stilstand komt. Door die wrijving treedt slijtage op aan de remschijven. Als ze versleten of kromgetrokken zijn, remt je auto minder goed. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties in het verkeer. 

Remschijven vervangen kosten laag houden 

Je wilt natuurlijk dat je kosten voor remschijven vervangen niet te hoog oplopen. Ga daarom voorzichtig met je remmen om. Door zachtjes te remmen, slijten je remmen minder snel.

Let daarom altijd goed op in het verkeer: zo zie je andere bestuurders of mogelijk gevaarlijke situaties op tijd aankomen en hoef je niet op het laatste moment vol op de rem te trappen. Door op deze manier met je remmen om te gaan, hoef je minder snel je remschijven te vervangen. Afstand houden is uiteraard altijd goed.