Ga naar inhoud

Mag een kind voorin de auto zitten?

Je wil je kind meenemen in de auto en je vraagt je af of je kind ook voorin mag zitten. Het antwoord is ja, dat mag. Daar zijn wel regels aan verbonden. Je wil natuurlijk dat dit zo veilig mogelijk gebeurt, het gaat immers om een kind. Is het kind kleiner dan 1,35 meter? Dan moet het kind tijdens het autorijden in een goedgekeurd kinderzitje zitten. Dat mag zowel achter- als voorin de auto.  

Wanneer mag een kind voorin de auto? 

Een kind hoeft dus geen bepaalde leeftijd te hebben om voorin te mogen zitten. Dat mag dus altijd, mits je je aan de regels houdt. Een goedgekeurd kinderzitje is bijvoorbeeld verplicht totdat het kind een lengte van 1,35 meter heeft. Vanaf een gewicht van 22 kilo en een lengte van 1,25 meter mag een kind ook op een zitverhoger zitten.  

Het beste kun je baby’s tegen de rijrichting in vervoeren. Dit is daarom tot 1 jaar en drie maanden verplicht. 

Achterwaartse kinderzitjes en voorwaartse kinderzitjes 

Er bestaan kinderzitjes in twee richtingen: voor -en achterwaarts. Met een voorwaarts kinderzitje staat het kinderzitje gericht naar de voorruit. Met een achterwaarts kinderzitje staat het kinderzitje gericht naar de stoel.  

Maak je voor je kind voorin de auto gebruik van een kinderstoel? En gaat het om een achterwaarts stoeltje? Schakel de airbag aan de passagierskant dan uit. De airbag en het kinderzitje zitten namelijk vlakbij elkaar. Mocht de airbag, om wat voor reden dan ook, uitklappen, dan kan dit erg gevaarlijk zijn. 

Een zitverhoger voorin de auto 

Is je kind langer dan 1.35 meter? Dan is een kinderzitje niet meer nodig. Toch kan de zitverhoger soms nog wel handig zijn. Bijvoorbeeld bij het dragen van een gordel, omdat het hoger zitten het dragen van de gordel prettiger maakt. Draagt een kind namelijk geen gordel? Dan kun je een flinkeboete krijgen. Bovendien is het erg gevaarlijk.  

Ook met een zitverhoger mag het kind gewoon voorin de auto zitten.  

Regels voor een kinderzitje 

Een goedgekeurd kinderzitje is in Nederland verplicht tot een lengte van 1,35 meter. Je wilt bovendien dat je kind veilig in de auto zit. We hebben meer info wat betreft de regels voor een goedgekeurd kinderzitje.  

Het plaatsen van een kinderzitje 

Het plaatsen van een kinderzitje in de auto kan soms best even wat uitzoekwerk zijn. Helemaal als je het voor de eerste keer doet. We hebben daarom een aantal tips voor je verzameld:  

  • Neem bij de aanschaf van het kinderzitje de auto mee waar het kinderzitje voor is bedoeld. Zo weet je zeker dat het kinderzitje goed past. Ook kun je de verkoper vragen om even mee te kijken.  

  • Bekijk voor het plaatsen eerst of je auto is voorzien van Isofix. Dit is een systeem in de auto waar je het kinderzitje aan kunt vastmaken.  

  • Niet geheel onbelangrijk: lees van tevoren de gebruiksaanwijzing en bewaar deze goed. Zo kun je hem gemakkelijk weer raadplegen. 

  • Neem de tijd! Het belangrijkste is, is dat je kind veilig in de auto zit. 

Inzittendenverzekering 

Je kunt bij je Univé Autoverzekering ook kiezen voor een aanvullende schadeverzekering voor inzittenden. Daarmee heb je een uitgebreide dekking voor jezelf, maar ook voor je medepassagiers zoals inzittende kinderen.  

Lees meer over de inzittendenverzekering