Ga naar inhoud

Kapotte auto verkopen

Slecht nieuws: je auto is kapot. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf, maar je wilt er toch ook  wat aan over houden. Gelukkig levert je kapotte auto toch vaak nog wat op door de onderdelen die erin zitten. Op welke manieren je je kapotte auto kunt verkopen, lees je op deze pagina.  

Hoe kun je je kapotte auto verkopen? 

Er zijn verschillende opties om je kapotte auto te verkopen. Zo kun je je kapotte auto particulier verkopen, naar de sloop brengen of aan een dealer verkopen.

Je kunt je auto particulier verkopen via een advertentie op een verkoopplatform. Er zijn genoeg hobby-automonteurs die graag auto’s opknappen, en de onderdelen van je kapotte auto daarbij kunnen gebruiken. Zorg ervoor dat je duidelijk de gebreken van de auto in je advertentie vermeldt, zodat de koper niet voor vervelende verrassingen komt te staan.  

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto, lijkt het inruilen van je kapotte auto misschien de gemakkelijkste manier om er vanaf te komen. Reken er alleen niet op dat je op deze manier het maximale uit je kapotte auto haalt. Je ontvangt waarschijnlijk een korting op de prijs van je nieuwe auto, maar deze had je zonder de inruil van je kapotte auto misschien ook wel gekregen. 

Bij een sloopauto zijn de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde van de auto. Een kapotte auto is vaak meer waard dan wat de sloop er voor wil geven. Als je de auto naar de sloop brengt, ontvang je de schrootwaarde van de auto. Sommige sloopbedrijven halen je auto bij de deur op, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.  

Wat is een kapotte auto waard? 

Om de waarde van je kapotte auto te berekenen, moet je de reparatiekosten van de dagwaarde aftrekken. De dagwaarde kun je ongeveer inschatten door het merk, het model, de uitvoering en het bouwjaar op te zoeken. Ga vervolgens na wat de schade precies is, en wat het kost om dit te laten repareren.  

Vallen de reparatiekosten hoger uit dan de dagwaarde? Dan kun je overwegen om de auto naar de sloop te brengen. De waarde van een sloopauto valt en staat met de oud-ijzerprijs, wat ook wel de schrootprijs wordt genoemd. De schrootprijs ligt rond de € 0.19,- per kilogram. Bij een auto van 1000 kilogram ligt de prijs dus rond de € 190,-. Vaak is dit niet het bedrag wat je er zelf aan overhoudt, omdat de sloop hier ook nog iets aan moet verdienen.  

Wat moet je doen nadat je je kapotte auto hebt verkocht?  

Als je auto is verkocht, moet de koper het kenteken overschrijven. Dat werkt als volgt:

  1. Geef de koper het tenaamstellingsbewijs met het overschrijvingsbewijs met de tenaamstellingscode.  
  2. De koper schrijft het kenteken over en zet daarmee de auto op zijn of haar naam. Verkoop je de auto aan een bedrijf? Dan kan de autohandelaar het kenteken ter plekke overschrijven.  
  3. Je ontvangt het vrijwaringsbewijs van de koper. 
  4. Geef de sleutels van je auto aan de koper.  

Kapotte auto verkopen en je autoverzekering 

Heb je je kapotte auto verkocht en nog geen nieuwe auto gekocht? Dan moet je je huidige autoverzekering opzeggen. Ook als je auto naar de sloop gaat, kun je je autoverzekering opzeggen. Let op: je auto moet verzekerd zijn totdat deze niet meer op jouw naam staat. 

Als je je kapotte auto hebt verkocht en een nieuwe auto hebt gekocht, hoef je je autoverzekering niet op te zeggen. Je kunt je huidige autoverzekering gemakkelijk wijzigen door je nieuwe kenteken in te voeren in Mijn Univé of de Univé App. Daarna kun je ook meteen kiezen of je je nieuwe auto op dezelfde manier wilt verzekeren, of met een uitgebreide of juist minder uitgebreide dekking. 

Heb je nog geen autoverzekering bij Univé? Vergelijk onze verzekeringen en bereken direct je premie.