Ga naar inhoud

Autorijden na keizersnede

Een keizersnede is niet niks. De meeste vrouwen moeten daar dan ook vaak best een lange tijd van herstellen. Autorijden is misschien wel het laatste waar u aan denkt als u pas een keizersnede heeft gehad. Toch is het wel handig om alvast te weten wanneer het weer verstandig en verantwoord is om na een keizersnede te gaan autorijden. 

Keizersnede: wat zijn veel voorkomende klachten? 

Elke persoon is anders en elke keizersnede zal ook anders zijn. Daarom is vooraf niet precies te zeggen wat nu de precieze klachten na een keizersnede voor u zullen zijn. Wel zijn er een aantal zaken die veel voorkomen bij vrouwen die een keizersnede hebben gehad. 

U kunt na een keizersnede een tijdje vermoeid, verzwakt en niet meer zo alert zijn. Dat kan vervolgens uw rijvaardigheid beïnvloeden. De snee zelf doet ook meestal pijn en dat zorgt ervoor dat u zich minder goed kunt bewegen. Heeft u een ruggenprik gehad? Dan kunt u te maken krijgen met rug- en hoofdpijn. 

Uw herstel bespoedigen 

Wilt u na een keizersnede zo snel mogelijk hersteld zijn? Misschien dat de onderstaande tips dan nog van pas komen: 

  • Doe de eerste paar weken na de operatie niets waarbij u iets moet ophangen of boven uw macht moet tillen. 
  • Vermijd zwaardere huishoudelijke activiteiten in het begin, zoals stofzuigen. 
  • Ga de eerste twee weken niet in bad of zwemmen. 
  • Ga een paar weken niet fietsen, want dat is belastend voor uw buik. 
  • Houd uw litteken ook goed in de gaten. Als het pijnlijk, rood of gezwollen is, kan het zijn dat u toch te veel heeft gedaan. 

Wanneer autorijden na een keizersnede? 

Op welk moment u precies weer mag autorijden na een keizersnede (of andere operatie) is in Nederland niet wettelijk vastgelegd. Wel is het zo dat u ‘geen gevaar op de weg mag veroorzaken’. Neem daarom nooit het risico om toch te gaan rijden als u niet helemaal zeker bent of het verstandig is.  

Vaak wordt aangeraden om pas na drie tot zes weken weer zelf auto te gaan rijden. Eerder wordt afgeraden, omdat uw concentratie mogelijk minder is. En door de houding achter het stuur, kan er ook meer druk op de wond komen. Houd daarom vooral zelf in de gaten wanneer de pijn helemaal weg is en u zich weer optimaal kunt concentreren. Dan is het namelijk weer veilig voor u om te gaan autorijden. 

Een keizersnede kan dus behoorlijk heftig zijn. Vergeet in elk geval niet om de nieuwe wereldburger binnen drie dagen aan te melden bij de gemeente. En geef ook aan uw zorgverzekering door dat er een kindje geboren is. 

Meer lezen over Autorijden tijdens de zwangerschap? Lees ook meer over autorijden na een operatie.

Wij hebben meer tips voor uw auto.