Ga naar inhoud

Airbag verplicht

Alle nieuwe auto’s hebben tegenwoordig  airbags. Airbags zorgen voor extra veiligheid op het moment dat u een auto-ongeluk krijgt. Maar zijn airbags verplicht en altijd veilig om te gebruiken? En hoe werken ze precies? Op deze pagina vertellen we u er graag meer over. 

Wat is en hoe werkt een airbag? 

Een airbag is in feite een opgevouwen zak die bijvoorbeeld in het stuur van uw auto zit. Als u plotseling heel hard moet remmen (zoals bij een aanrijding) dan springt de zak uit uw stuur. Deze vult zich met lucht en vormt een kussen tussen u en het dashboard.  

Op deze manier beschermt de airbag uw hoofd en bovenlichaam bij een frontale botsing. Dat vergroot uw veiligheid tijdens het autorijden.  

De airbag in het stuurwiel noemen we een frontale airbag. Ook voor de bijrijder is zo’n voor-airbag aanwezig. Daarnaast zijn er nog laterale airbags of zij-airbags. Die beschermen inzittenden tegen een zijdelingse botsing.  

Mag u met uitgeschakelde airbags rijden? 

Airbags zijn aanwezig in de auto voor uw veiligheid, maar ze zijn in Nederland niet verplicht. U kunt er dus voor kiezen om een of meerdere airbags uit te schakelen. Of om deze zelfs helemaal te laten verwijderen. Dat laatste kan nodig zijn als u bijvoorbeeld een sportstuur in uw auto wilt laten plaatsen. 

Airbags en kinderen 

Voor jonge kinderen die in een kinderzitje voor in de auto zitten, kunnen airbags juist heel gevaarlijk zijn. Het openklappen van een airbag kan bij hen tot verstikking leiden. Plaatst u een kinderzitje op de passagiersstoel tegen de rijrichting in, dan moet u de front airbag uitschakelen. Raadpleeg hiervoor het instructieboekje van uw auto om dit op de juiste manier te doen. 

Heeft u een in de rijrichting geplaatst kinderzitje en staat er niets over in de handleiding? Dan is het ook verstandig om de front airbag uit te schakelen. Zo’n airbag is namelijk lang niet altijd afgestemd op de lengte en het postuur van een kind. Is het niet mogelijk om in uw auto de front airbag uit te zetten? Plaats de passagiersstoel dan zo ver mogelijk naar achteren. 

We hebben meer tips over veilig in het verkeer.