Ga naar inhoud

Bumperkleven en afstand tussen auto’s

Rijdt u achter een andere auto op de openbare weg? Dan is het belangrijk om altijd voldoende afstand te houden. Maar hoeveel is dat precies? En wat kunt u doen tegen bumperkleven? Hier geven wij u meer informatie over de ideale afstand tussen auto’s. 

Wat is bumperkleven? 

De naam geeft in principe al precies aan wat de term bumperkleven inhoudt: het kleven achter iemands bumper. Dat houdt in dat iemand achter u dus niet genoeg afstand houdt met de auto. Bumperkleven is niet alleen heel vervelend en irritant, het is ook nog eens erg onveilig. Als de voorste auto plotseling moet remmen, is de kans groot dat de bumperklever veel te laat reageert. Met alle gevolgen van dien. 

Wat is een veilige afstand? 

Minimaal twee seconden afstand: dat betekent dat het dus ook meer seconden mag zijn dan dat. Sterker nog, dat is verstandiger en veiliger om te doen. Op die manier bouwt u genoeg buffer op om te reageren op onvoorziene omstandigheden. Dat wordt ook wel anticiperen genoemd. Het is daarnaast ook ideaal op het moment dat auto's willen invoegen

Anticiperen kan op meerdere manieren. Het is vooruit kijken, vooruit denken en u voorbereiden op een eventuele handeling. Remt uw voorganger? Dan is dat een signaal dat u ook wat moet afremmen. Hoe groter dus de volgafstand van u ten opzichte van uw voorganger is, hoe meer tijd u heeft om op zaken te reageren. 

Nog een hulpmiddel voor de afstand tussen auto’s 

Vindt u het lastig om als u aan het rijden bent de twee seconden afstand in te schatten? Er is nog een ander hulpmiddel dat u kunt gebruiken om een veilige afstand te bepalen. Namelijk uw snelheid gedeeld door twee, plus tien procent. Het getal dat uit deze som komt, is dan de afstand in meters die u minimaal aan moet houden. 

Stel u rijdt 120 km/h. Dan bedraagt de minimale afstand dus: 

120/2 = 60 

10% van 60 = 6 

De minimale aan te houden afstand tot uw voorligger bedraagt dan 66 meter. 

Of bumperkleven nu bewust of onbewust wordt gedaan, het blijft een feit dat het enorm veel irritatie kan opleveren. Houd daarom altijd de twee seconden regel in gedachten en zorg ervoor dat u genoeg afstand tussen auto’s laat in het verkeer. 

We hebben meer informatie over verkeersregels en -situaties.