Ga naar inhoud

Vergoeding camouflagetherapie

De camouflagetherapie vergoeding is voor mensen met oneffenheden in gezicht en hals. Camouflagetherapie zit niet in het basispakket, maar kun je vaak wel vergoed krijgen uit de aanvullende zorgverzekering. Meestal uit een budget voor huidbehandelingen.

Camouflagetherapie aanvullende verzekering

De camouflagetherapie vergoeding uit het budget voor huidbehandelingen bestaat meestal uit één behandeling tot een bepaald bedrag. Daaronder vallen ook de middelen die tijdens de camouflagetherapie gebruikt worden. Camouflagemiddelen die je koopt voor thuisgebruik krijg je vaak niet vergoed vanuit je aanvullende verzekering.

Bij camouflagetherapie leer je hoe je oneffenheden in je gezicht en hals minder op laat vallen. Bijvoorbeeld als je last hebt van wijn- en pigmentvlekken, acné, littekens of eczeem. Hiervoor kun je naar een huidtherapeut of gespecialiseerde schoonheidsspecialist.

Meestal is de intake kosteloos. Er wordt dan beoordeeld of camouflagetherapie het gewenste effect kan hebben. Als dat het geval is volgt daarna de camouflagetherapie om de kleur van het camouflagemiddel te bepalen en instructies over het aanbrengen te krijgen.

Je kunt vaak ook nog een extra behandeling krijgen om te oefenen bij het aanbrengen, fixeren en verwijderen van de camouflagecrème of -gel. Die behandeling valt meestal niet meer onder de camouflagetherapie vergoeding en moet je dan zelf betalen.

Je krijgt niet bij elke zorgverlener een camouflagetherapie vergoeding. Meestal moet het een huidtherapeut of geregistreerd schoonheidsspecialist met extra opleiding voor camouflagetherapie zijn. Ook werken zorgverzekeraars voor camouflagetherapie vaak met aangewezen zorgverleners. Die zijn werkzaam binnen een praktijk en kun je vinden via de zorgzoeker.

Je camouflagetherapie vergoeding komt meestal uit een budget voor huidbehandelingen. Dat kun je deels gebruiken voor camouflagetherapie maar ook voor acnébehandelingen en ontharen. Soms moet er dan wel sprake zijn van ernstige klachten en een bepaald zorgprofiel.

Vaak geldt alleen voor camouflagetherapie dat je maar één behandeling vergoed krijgt tot een bepaald bedrag. Voor de andere huidbehandelingen krijg je ook een maximale vergoeding per dag totdat het volledige budget verbruikt is.

Huidbehandelingen uit de basisverzekering

Er is geen camouflagetherapie vergoeding in het basispakket, maar voor sommige huidklachten kun je wel andere behandelingen vergoed krijgen uit de basisverzekering. Zo kan je huisarts je doorverwijzen naar de dermatoloog. Die bepaalt of bijvoorbeeld lichttherapie kan helpen tegen psoriasis, eczeem of vitiligo. Houd er wel rekening mee dat je eigen risico betaalt omdat de dermatoloog onder specialisten hulp valt.