Ga naar inhoud

Studie of stage in het buitenland

Hoe zit het met studeren in het buitenland en je zorgverzekering? Zolang je daar geen betaalde (bij)baan hebt, kun je meestal gewoon je Nederlandse zorgverzekering houden. Maar ook bij een onbetaalde stage moet je soms je zorgverzekering in het buitenland regelen.     

Stage buitenland zorgverzekering

Een stage in het buitenland kan voor je Nederlandse zorgverzekering gevolgen hebben. Ook als je er niet voor betaald wordt. Omdat elke situatie anders is, kun je hier het beste navraag over doen bij de SVB. In het buitenland kan een stage zonder vergoeding ook als werk worden gezien. Kijk dus goed of dat gevolgen heeft in het land waar je stage gaat lopen.

Zorgverzekering studeren buitenland

Als je uitsluitend gaat studeren in het buitenland blijft je zorgverzekering in Nederland verplicht. Ook als je niet meer ingeschreven staat op een adres in Nederland. Je bent namelijk nog steeds verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Geef wel je adres in het buitenland door aan je zorgverzekeraar.

Met je Nederlandse zorgverzekering kun je zowel spoedeisende als niet-spoedeisende hulp in het buitenland vergoed krijgen. Spoedeisende hulp krijg je vergoed als het niet kan wachten tot je terugkeer naar Nederland. Voor de vergoeding van noodzakelijke niet-spoedeisende zorg in het buitenland, zoals medicatie of verpleging, heb je vaak een verwijzing en/of toestemming nodig.

Vanuit de basisverzekering krijg je zorgkosten in het buitenland tot een bepaald maximum vergoed. Dit is maximaal het tarief dat in Nederland geldt voor dezelfde behandeling. Dus als een behandeling in het buitenland duurder is dan in Nederland, betaal je het verschil zelf als je alleen een basisverzekering hebt. Wil je dat niet? Sluit dan een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met medische kosten af. 

Ben je voor studie in het buitenland en wil je weten wat je vergoed krijgt voordat je naar een zorgverlener gaat? Neem dan contact op met de Univé Alarmcentrale voor zorg.

Vergoeding buitenland

Krijg je zorgtoeslag in Nederland? Dan kun je die gewoon blijven ontvangen als je gaat studeren in het buitenland met je zorgverzekering in Nederland. Als er iets verandert in je situatie, wat invloed kan hebben op je zorgtoeslag, moet je dat ook vanuit het buitenland doorgeven aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als je tóch gaat werken in het buitenland en je je Nederlandse zorgverzekering opzegt. Of wanneer je inkomen vanuit Nederland verandert.

Naast je basisverzekering kun je in het buitenland studeren verzekeren met een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met medische kosten. Als je bijvoorbeeld spoedeisende hulp in het buitenland nodig hebt, betaal je soms een deel van de rekening zelf. Vanuit de basisverzekering krijg je namelijk maximaal het bedrag vergoed dat dezelfde behandeling in Nederland zou kosten. Vanuit je aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met medische kosten krijg je dat verschil vaak vergoed. Je reisverzekering vergoedt soms ook het wettelijk eigen risico, dat je ook voor zorg in het buitenland betaalt.  

Als je in het buitenland studeert met een Nederlandse zorgverzekering, kunnen zorgverleners vragen om bewijs dat je verzekerd bent voor zorgkosten. Binnen de Europese Unie doe je dat met de European Health Insurance Card (EHIC). Die vind je aan de achterkant van je zorgpas in de Univé App, maar je kunt ook een fysieke zorgpas aanvragen.

In sommige landen heb je een 111-formulier of Engelstalig verzekeringsbewijs nodig om zorgkosten niet eerst zelf voor te hoeven schieten. Deze documenten hebben we voor je op een rij gezet. Heb je zorg nodig in het buitenland maar heb je geen verzekeringsbewijs? Neem dan contact op met de Univé Alarmcentrale voor zorg. Dat kan ook als je al zorgkosten hebt gemaakt in het buitenland.