Ga naar inhoud

Zorgtoeslag: hulp bij het betalen van uw zorgverzekering

Zorgtoeslag is geld om u te helpen u zorgverzekering te betalen. Dit geld krijgt u van de Belastingdienst. Of u hier recht op heeft hangt af van uw inkomen. U moet deze toeslag wel zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Controleer of u recht heeft op zorgtoeslag

Dat kunt u testen met een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Zorgtoeslag aanvragen: bij de Belastingdienst

Via de website van de Belastingdienst vraagt u zorgtoeslag aan. Er zijn websites die de aanvraag voor u willen regelen maar er geld voor vragen. Dat is niet nodig. Aanvragen is gewoon gratis.

Hulp bij uw aanvraag

Heeft u hulp nodig? U kunt bellen met de BelastingTelefoon. Of u kunt geholpen worden bij één van deze servicepunten. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee, zoals een paspoort of identiteitskaart.

Achteraf aanvragen

Bent u bang dat u een deel terug moet betalen? Dan kunt u ook zorgtoeslag achteraf aanvragen. Zo krijgt u altijd het kloppende bedrag. U kunt tot 1 september zorgtoeslag aanvragen voor vorig jaar.

Wat als uw ouders betalen

U kunt nog steeds zorgtoeslag aanvragen. Het inkomen van uw ouders heeft geen invloed op uw zorgtoeslag. U kunt nog steeds bovenstaande stappen volgen.

Verandert uw situatie? Geef het zo snel mogelijk door

Als uw situatie verandert. Bijvoorbeeld als u gaat samenwonen of meer verdient. Dan heeft dat invloed op de hoogte van uw zorgtoeslag. Daarom is het belangrijk om veranderingen meteen door te geven aan de Belastingdienst.