Ga naar inhoud
Een vrouw in een licht kantoor zit aan een vergadertafel en maakt aantekeningen in een notitieboekje, haar laptop is opengeklapt en ze kijkt lachend in de camera.
Een vrouw in een licht kantoor zit aan een vergadertafel en maakt aantekeningen in een notitieboekje, haar laptop is opengeklapt en ze kijkt lachend in de camera.

Beroepsaanspra­ke­lijk­heids­verzekering (BAV)

Jouw bedrijf verzekerd tegen financiële schade door een beroepsfout.

Je AVB met beroepsaansprakelijkheid afsluiten:

 • Geldt voor werknemers, stagiaires en uitzendkrachten
 • Schades verzekerd tot € 2.500.000
 • Standaard 3 jaar inlooprisico

Wat is een beroeps­aanspra­ke­lijk­heids­verzekering?

Met een beroepsaansprakelijk­heids­verzekering (BAV) verzeker je je bedrijf tegen financiële schade die ontstaat door een beroepsfout van jezelf of een medewerker. Als jouw bedrijf aansprakelijk wordt gesteld, dan ben je met een beroeps­aanspra­ke­lijk­heids­verzekering goed beschermd tegen de (mogelijk) grote financiële gevolgen van zo’n fout.

Welke schades zijn verzekerd met de beroeps­aanspra­ke­lijk­heids­verzekering?

Meer lezen over de dekking van de beroepsaansprakelijk­heidsverzekering? Bekijk de verzekeringskaart en voorwaarden.

De BAV voor zzp’ers en andere ondernemers

Ben je zzp’er en heb je een adviserend beroep? Of heb je een mkb-bedrijf waarmee je andere bedrijven voorziet van advies? Bescherm je onderneming dan met een beroepsaansprake­lijk­heids­verzekering als onderdeel van een bedrijfsaansprakelijk­heids­verzekering.

Bereken je premie

Bekijk welke beroepen wij kunnen verzekeren.

Klanten geven onze bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering gemiddeld een 8,7

Daarom kiezen 70.000+ ondernemers voor onze bedrijfsaansprakelijkheid

Voordelen van onze beroepsaansprakelijkheids­verzekering

Schade die bekend wordt ná de ingangsdatum van de verzekering, maar waarvan de oorzaak maximaal drie jaar vóór de ingangsdatum plaatsvond, is verzekerd met het inlooprisico. We verzekeren dit standaard drie jaar mee. 

Voorwaarde: dit is alleen meeverzekerd als je in de drie voorgaande jaren een soortgelijke verzekering had bij een andere verzekeringsmaatschappij.

Met de beroepsaansprakelijkheids­verzekering ben je verzekerd in Europa. Voorwaarde is dat het recht van een van de Europese landen van toepassing moet zijn op de aansprakelijkstelling.

Ben je aansprakelijk gesteld en moet je kosten maken voor rechtsbijstand, verweer of het beperken van de schade? Als je onze toestemming hebt om bepaalde juridische kosten te maken, dan vergoeden wij deze. Dit geldt ook voor het verweer bij onterechte claims. Meer weten? Bekijk de pagina Juridische hulp.

Het bedrag waarvoor je verzekerd bent, is standaard € 2.500.000 per aanspraak. Wij betalen maximaal twee keer per verzekeringsperiode. Het maximaal verzekerd bedrag dat voor jou geldt, vind je op je polis. 

De beroepsaansprakelijkheids­verzekering kent een standaard eigen risico van € 250. Heb je schade veroorzaakt en is dit verzekerd? Dan betaal je dit bedrag zelf en de rest wordt vergoed door Univé (tot een maximum van € 2.500.000).

Goed om te weten

Een beroepsaansprakelijkheids­verzekering is alleen wettelijk verplicht voor een aantal beroepen. Denk hierbij aan financieel adviseurs, advocaten en accountants. Maar ook voor notarissen, makelaars en architecten is de BAV verplicht. Heb je een ander beroep? Dan hoef je geen beroeps­aansprakelijkheids­verzekering af te sluiten. Het is wel verstandig, omdat een schadeclaim grote financiële gevolgen kan hebben voor je bedrijf. 

Ongeacht je beroep kan een opdrachtgever je wel verplichten om een BAV af te sluiten, omdat ze je anders niet in willen huren voor een opdracht. Een BAV biedt een opdrachtgever in dat geval extra zekerheid.

De BAV-verzekering dekt schade die ontstaat door een beroepsfout. Maar wat is een beroepsfout precies? Een aantal voorbeelden: 

 • Je geeft een verkeerd advies en je opdrachtgever lijdt daardoor financiële schade. 

 • Je maakt een programmeerfout waardoor de website van je opdrachtgever er dagenlang uitligt. 

 • Een verkeerde berekening van een van je medewerkers lijdt tot grote financiële schade voor je opdrachtgever.  

 • Jouw softwareprogramma bevat een kwetsbaarheid waardoor klanten slachtoffer worden van cybercrime. 

Bij Univé kun je een beroepsaansprakelijkheids­verzekering afsluiten als je werkzaam bent in de zakelijke dienstverlening of de informatie- en communicatietechnologie. Wij verzekeren echter niet alle beroepen binnen deze sectoren.  

Voorbeelden van beroepen of bedrijven die een BAV-verzekering kunnen afsluiten bij Univé: 

 • Softwareontwikkelaar, -producent, -uitgever of -consultant 

 • Systeem- of netwerkbeheerder 

 • Organisatieadviseur 

 • Interim manager

 • PR-adviseur 

 • Communicatieadviseur 

 • (online) Marketingadviseur 

 • Arbeidsbemiddelaar 

Heb je een van bovenstaande beroepen, maar krijg je bij het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering de melding dat je niet af kan sluiten? Dit kan komen omdat je bijvoorbeeld bij de KVK staat ingeschreven met meerdere bedrijfs­activiteiten en er één niet bij ons verzekerd kan worden.

Bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheids­verzekering is het inlooprisico standaard meeverzekerd. Schade die ontstaat tijdens de looptijd van de verzekering, maar waarvoor je ná de looptijd aansprakelijk wordt gesteld, is niet standaard verzekerd. Dit heet het uitlooprisico. Dit kun je wél als optie meeverzekeren. 

Je kunt het uitlooprisico in twee situaties verzekeren: 

 • Als je stopt met je bedrijf (uitlooprisico van 3 jaar) 

 • Als wij je verzekering stopzetten (uitlooprisico van 1 jaar)* 


Heb je het uitlooprisico verzekerd en word je aansprakelijk gesteld in de periode dat het uitlooprisico geldig is? Dan behandelen we de aanspraak alsof deze plaatsvond in het laatste jaar dat je bij ons verzekerd was. 

Let op: je bent alleen verzekerd voor uitlooprisico als dit op je polis staat. 


* Als wij je verzekering stopzetten omdat je fraude hebt gepleegd, is het uitlooprisico niet verzekerd. 

De beroepsaansprakelijkheids­verzekering is een aanvullende dekking op de bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB). Je kunt de BAV dus alleen afsluiten als je ook een AVB hebt. Deze kun je hier afsluiten

Heb je al een AVB bij Univé? Log dan in op je Mijn Univé Zakelijk-account. Je kunt de dekking Beroeps­aansprakelijkheid daar toevoegen aan je lopende verzekering.

Met de Beroepsaansprakelijkheids­verzekering ben je ook als interim manager goed verzekerd. Binnen de BAV is er namelijk ook dekking voor bestuurdersaansprakelijkheid wanneer je op interim basis als bestuurder of medebeleids­bepaler voor een bedrijf werkt. De BAV biedt dan dekking voor beroepsfouten waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld.

Voorwaarden en documenten

Veelgestelde vragen

Bekijk de meest gestelde vragen over de BAV-verzekering.

Je kunt nu met een gerust hart je beroepsaansprakelijk­heidsverzekering online afsluiten

Informatie gecontroleerd door een expert

De content op deze pagina is geschreven door Niels van den Berg, contentspecialist verzekeringen. Alle informatie wordt gecontroleerd door onze productspecialisten Jolanda ten Kate en Katja Osinga.