Ga naar inhoud

Roetschade en je verzekering

Na een brand in je huis kan roetschade ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor vlekken of schade aan elektronica in je huis. Roet verwijderen kun je niet altijd zelf doen. En soms is de gevolgschade van brand zelfs zo erg dat je huis (tijdelijk) onbewoonbaar wordt.  

De woonverzekeringen van Univé vergoeden schade door brand, maar ook roetschade en rookschade in je huis. Daarnaast kun je een vergoeding krijgen voor vervangende woonruimte als je huis (tijdelijk) onbewoonbaar is geworden door brand. 

Roet verwijderen 

Soms kun je roet in huis zelf verwijderen. Dit is het geval wanneer het roet als een dun laagje op de oppervlakken in je huis zit. Dan kun je het zelf met een doekje en wat zeepsop schoonmaken. Als je roetplekken op bijvoorbeeld gordijnen of vloerkleden hebt, kun je deze gewoon in de wasmachine wassen. 

Maar het is niet altijd mogelijk om zelf roet uit je huis te verwijderen. Als je ernstige brandschade hebt door je hele huis bijvoorbeeld. Deze moet dan door een gespecialiseerd bedrijf en/of een aannemer worden hersteld. Wanneer je je brandschade meldt bij je verzekeraar, kun je een vergoeding krijgen voor het verwijderen van roetschade in je huis. 

Roetschade aan je huis 

Heb je roetschade aan je huis, bijvoorbeeld aan je keuken, muren of vloeren? Deze schade wordt dan vergoed door je opstalverzekering. Een opstalverzekering dekt namelijk schade aan de vaste onderdelen van je huis. Zo hoef je het herstellen van roetschade niet zelf te betalen. 

Met een opstalverzekering ben je ook verzekerd tegen andere vormen van schade aan je huis. Denk daarbij aan schade door storm, waterschade of een aanrijding tegen je huis. Zo ben je altijd goed verzekerd. 

Roetschade aan je spullen 

Bij een brand loopt niet alleen je huis schade op: je hebt vaak ook brandschade aan je spullen. Je meubels bijvoorbeeld, of decoratie aan de muur. Soms kan de roetschade van je spullen nog schoongemaakt worden met ozonapparatuur. Hiermee verdwijnt ook de brandgeur. Maar soms zijn je spullen te zwaar beschadigd om ze nog te kunnen gebruiken. Dan moeten deze vervangen worden. Het herstellen van schade of het vervangen van je spullen wordt vergoed door je inboedelverzekering.  

Als je een inboedelverzekering hebt, krijg je roetschade aan je spullen vergoed na een brand. Je inboedelverzekering dekt ook andere vormen van schade aan je spullen. Bijvoorbeeld schade door inbraak en diefstal, waterschade of storm.  

Jouw huis goed verzekerd bij Univé 

Schade in huis is al vervelend genoeg. De kosten die daarbij komen kijken zijn vaak nog vervelender. Verzeker je huis daarom goed met de woonverzekeringen van Univé. Met een opstalverzekering verzeker je je huis, met een inboedelverzekering alle losse spullen erin. Je opstalverzekering vergoedt ook vervangende woonruimte als je huis (tijdelijk) onbewoonbaar is geworden. 

Bij Univé sluit je jouw woonverzekeringen in een paar minuten online af. Je kunt daarbij ook in één keer de aanvullende dekkingen kiezen die passen bij jouw situatie. We laten je meteen zien welke premie er bij jouw woonverzekering hoort. 

Bekijk onze woonverzekeringenOf bereken direct je premie