Ga naar inhoud

Rookschade en je verzekering

Rookschade in huis komt vaak voor na woningbranden, net als roetschade. De dikke rook gaat in gordijnen, gestoffeerde meubels en andere materialen zitten en zorgt voor een vieze brandlucht. Hoe kun je deze brandlucht dan uit je huis verwijderen? En wat vergoedt je woonverzekering bij rookschade na een brand? Dat lees je op deze pagina. 

De brandlucht uit huis verwijderen 

Een scherpe brandlucht die in huis blijft hangen is erg vervelend. Deze wil je natuurlijk snel verwijderen. Hoe je dat doet, lees je hieronder. 

Wat krijg ik vergoed bij rookschade aan mijn huis? 

Als je een opstalverzekering hebt, krijg je hiervan een vergoeding bij rookschade aan je huis. Deze schade valt namelijk onder brandschade, en met een opstalverzekering ben je verzekerd bij brand. Hiervoor heb je geen aparte brandverzekering nodig. De kosten van het herstellen van de beschadigde delen van je huis, bijvoorbeeld door een specialist met ozonapparatuur, wordt dan vergoed. 

Wat krijg ik vergoed bij rookschade aan mijn spullen? 

Rookschade aan je spullen valt niet onder de dekking van je opstalverzekering: hiervoor heb je een inboedelverzekering nodig. Een inboedelverzekering vergoedt brandschade aan je spullen. Rookschade valt hierbij ook onder brandschade. Het repareren van de rookschade aan je spullen wordt vergoed. Is de schade zo groot dat je spullen onbruikbaar zijn geworden? Dan krijg je een vergoeding voor het vervangen van de spullen. 

Enorme brandschade? Dan wordt ook vervangende woonruimte vergoed 

Als er sprake is van enorme brandschade waardoor je huis (tijdelijk) onbewoonbaar is, heb je vervangende woonruimte nodig. Hier kun je veilig terecht totdat de brandschade aan jouw huis weer is hersteld. Met een Univé opstalverzekering krijg je tot 104 weken (2 jaar) een vergoeding voor deze vervangende woonruimte.  Heb je een huurwoning en alleen een inboedelverzekering? Dan betalen we maximaal € 25.000 voor de vervangende woonruimte als dit niet via je verhuurder geregeld is. 

Verzeker je tegen brandschade met Univé 

Met de woonverzekeringen van Univé is jouw huis goed verzekerd tegen brandschade zoals rookschade. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je spullen, met een opstalverzekering tegen schade aan je huis zelf. Ook vervangende woonruimte wordt vergoed vanuit je opstalverzekering als je huis tijdelijk niet bewoonbaar is. 

Je sluit jouw woonverzekeringen bij Univé gemakkelijk af via de website. Handig: je ziet daarbij meteen welke premie er bij jouw verzekering(en) hoort. 

Premie bereken inboedelverzekeringPremie berekenen opstalverzekering