Ga naar inhoud

Recreatiewoning verzekeren

Bent u in bezit van een tweede woning, recreatiewoning of vakantiehuis? Dan is het belangrijk om dit huis goed te verzekeren, net als uw eigen woning. Ook in een vakantiehuis of chalet kan immers schade optreden. Maar hoe werkt het verzekeren van uw recreatiewoning, en welke verzekeringen heeft u nodig? Wij leggen het uit.

Welke verzekeringen heeft u nodig voor uw recreatiewoning?

Heeft u uw eigen recreatiewoning, om te genieten van een heerlijk weekendje weg of een fijn weekje niks doen? Daar wilt u natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Daarom is het verstandig om uw recreatiewoning goed te verzekeren met een woonverzekering. Schade aan de buitenkant van de recreatiewoning of de spullen die binnen staan is daarmee goed gedekt. Op die manier komt u niet voor (hoge) onverwachte kosten te staan in het geval van schade, bijvoorbeeld door storm, lekkage of inbraak.

Wat dekt een recreatiewoning verzekering?

Welke schades allemaal gedekt zijn door uw recreatiewoning, hangt ervan af welke verzekeringen u hiervoor afsluit. Kiest u voor een opstalverzekering voor uw chalet of recreatiewoning? Dan is schade aan de constructie van uw huis gedekt: de muren, het dak, de leidingen, het sanitair... alles dat aan uw recreatiewoning vastzit.

Kiest u voor een inboedelverzekering voor uw recreatiewoning? Dan zijn alle spullen die níét vastzitten aan uw woning verzekerd. Denk daarbij aan bezittingen als meubels, tapijten, servies, tv's of andere apparatuur.

Wilt u dat zowel de losse spullen in uw recreatiewoning als de constructie zelf goed verzekerd zijn? Sluit dan zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering voor uw vakantiehuis af. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over schade aan de binnen- of buitenkant van uw tweede woning.

Is een recreatiewoning verzekeren verplicht?

Een verzekering afsluiten voor uw recreatiewoning, moet dat per se? Nee: uw recreatiewoning verzekeren is niet wettelijk verplicht. Toch is het wel verstandig om voor deze woning, net als voor uw eigen woning, een opstalverzekering af te sluiten. Ook een inboedelverzekering is aan te raden. Zo bent u goed ingedekt tegen financiële schade van uw recreatiewoning, vanbinnen en vanbuiten.

Verschillen verzekeren recreatiewoning en eigen huis

Een recreatiewoning heeft andere schaderisico's dan uw eigen woning. Zo staat een recreatiewoning vaak een deel van het jaar leeg. Er is ook minder toezicht op dan bij uw eigen woning, aangezien een vakantiehuis of chalet vaak buiten een wijk in een natuurgebied staat. Dit maakt het risico op inbraak groter. Bovendien wordt een recreatiewoning vaak (een deel van) het jaar verhuurd. Daardoor heeft u een risico op schade door de huurders van uw huis.

Hoe regelt u uw verzekering recreatiewoning?

Wilt u uw recreatiewoning graag verzekeren, maar weet u niet hoe dit moet? Geen zorgen: het verzekeren van uw tweede huis werkt precies hetzelfde als het verzekeren van uw eigen huis. U sluit een gewone opstalverzekering en (desgewenst) een inboedelverzekering af, maar dan voor een ander adres. Meer weten over het verzekeren van uw vakantiehuis? Bekijk dan onze Verzekeringskaart Recreatiewoning voor meer informatie. 

Meer informatie

Hoeveel kost het verzekeren van een recreatiewoning?

Als u uw recreatiewoning verzekert, vraagt u zich misschien af hoe hoog de kosten daarvan zullen zijn. Hoe hoog uw premie uitvalt, hangt er natuurlijk vanaf voor welke recreatiewoning verzekering(en) u kiest. Kiest u voor een opstalverzekering, inboedelverzekering, of eventueel nog aanvullende verzekeringen voor uw recreatiewoning? Of sluit u een combinatie van verschillende verzekeringen af? Dit is allemaal bepalend voor uw uiteindelijke premie.

Wilt u weten hoeveel uw vakantiehuis of chalet verzekeren precies kost met de verzekeringen die u kiest? Gebruik dan onze handige rekentool en bereken uw premie voor het verzekeren van uw vakantiehuis. Dit is geheel vrijblijvend - u zit nergens aan vast.

Bereken uw premie