Ga naar inhoud

Recreatiewoning verzekeren

Ben je in bezit van een tweede woning, recreatiewoning of vakantiehuis? Dan is het belangrijk om dit huis goed te verzekeren, net als je eigen woning. Ook in een vakantiehuis kan immers schade optreden. Maar hoe werkt het verzekeren van je recreatiewoning, en welke verzekeringen heb je nodig? Wij leggen het uit.

Welke verzekeringen heb je nodig voor je recreatiewoning?

Heb je een eigen recreatiewoning, om te genieten van een heerlijk weekendje weg of een fijn weekje niks doen? Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Daarom is het verstandig om je recreatiewoning of vakantievilla goed te verzekeren met een woonverzekering. Schade aan de buitenkant van de recreatiewoning of de spullen die binnen staan is daarmee goed gedekt. Op die manier kom je niet voor (hoge) onverwachte kosten te staan in het geval van schade, bijvoorbeeld door storm, lekkage of inbraak.

Wat dekt een recreatiewoning verzekering?

Welke schades allemaal gedekt zijn voor je recreatiewoning, hangt ervan af welke verzekeringen je hiervoor afsluit. Kies je voor een opstalverzekering voor je recreatiewoning? Dan is schade aan de constructie van je huis gedekt: de muren, het dak, de leidingen, het sanitair... alles dat aan je recreatiewoning vastzit.

Kies je voor een inboedelverzekering voor je recreatiewoning? Dan zijn alle spullen die níét vastzitten aan je woning verzekerd. Denk daarbij aan bezittingen als meubels, tapijten, servies, tv's of andere apparatuur.

Wil je dat zowel de losse spullen in je recreatiewoning als de constructie zelf goed verzekerd zijn? Sluit dan zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering voor je vakantiehuis af. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over schade aan de binnen- of buitenkant van je tweede woning.

Is een recreatiewoning verzekeren verplicht?

Een verzekering afsluiten voor je recreatiewoning, moet dat per se? Nee: je recreatiewoning verzekeren is niet wettelijk verplicht. Toch is het wel verstandig om voor deze woning, net als voor je eigen woning, een opstalverzekering af te sluiten. Ook een inboedelverzekering is aan te raden. Zo ben je goed ingedekt tegen financiële schade van je recreatiewoning, vanbinnen en vanbuiten.

Verschillen verzekeren recreatiewoning en eigen huis

Een recreatiewoning heeft andere schaderisico's dan je eigen woning. Zo staat een recreatiewoning vaak een deel van het jaar leeg. Er is ook minder toezicht op dan bij je eigen woning, aangezien een vakantiehuis vaak buiten een wijk in een natuurgebied staat. Dit maakt het risico op inbraak groter. Bovendien wordt een recreatiewoning vaak (een deel van) het jaar verhuurd. Daardoor heb je een risico op schade door de huurders van je huis.

Hoe regel je jouw verzekering recreatiewoning?

Wil je jouw recreatiewoning graag verzekeren, maar weet je niet hoe dit moet? Geen zorgen: het verzekeren van je tweede huis werkt bijna hetzelfde als het verzekeren van je eigen huis. Je sluit een opstalverzekering en (desgewenst) een inboedelverzekering af, maar dan voor een ander adres. Je geeft hierbij aan dat het gaat om een recreatiewoning. Lukt het niet om online een premie te berekenen en de verzekering af te sluiten? Neem dan contact op met je adviseur of ga langs bij je Univé-winkel. Meer weten over het verzekeren van je vakantiehuis? Bekijk dan onze Verzekeringskaart Recreatiewoning voor meer informatie.

Meer informatie

Hoeveel kost het verzekeren van een recreatiewoning?

Als je jouw recreatiewoning verzekert, vraag je je misschien af hoe hoog de kosten daarvan zullen zijn. Hoe hoog je premie uitvalt, hangt er natuurlijk vanaf voor welke recreatiewoning verzekering(en) je kiest. Kies je voor een opstalverzekering, inboedelverzekering, of eventueel nog aanvullende verzekeringen voor je recreatiewoning? Of sluit je een combinatie van verschillende verzekeringen af? Dit is allemaal bepalend voor je uiteindelijke premie.

Wil je weten hoeveel je vakantiehuis verzekeren precies kost met de verzekeringen die je kiest? Gebruik dan onze handige rekentool en bereken je premie voor het verzekeren van je vakantiehuis. Dit is geheel vrijblijvend - je zit nergens aan vast.

Bereken je premie