Ga naar inhoud

Opstalverzekering monument

Heeft jouw gemeente of de Rijksoverheid de status ‘monument’ gegeven aan je woning? Dan vraag je je misschien af hoe het zit met het afsluiten van een woonverzekering. Het is mogelijk om een opstalverzekering voor een monument aan te vragen. Hoe dit in zijn werk gaat en wat de monumentstatus betekent voor je premie, dat lees je hier. 

Kan ik een monument zelf verzekeren? 

Je kunt zelf een opstalverzekering afsluiten voor een monument. Hiervoor hoef je geen extra stappen te ondernemen. Je hebt ook geen toestemming nodig van je gemeente of de Rijksoverheid om je monument te verzekeren. Dit kun je zelf regelen met de verzekeraar van jouw keuze. 

Is de dekking van een opstalverzekering anders voor een monument? 

Als je een opstalverzekering afsluit voor een monument, is de dekking van de verzekering vaak hetzelfde. Of je voor meer of minder schades verzekerd bent hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het soort monument en de waarde hiervan.  

Tegen welke schades verzeker je jouw monument dan met een opstalverzekering? Bij Univé ben je hiermee vaak verzekerd tegen schade door: 

  • Brand 
  • Storm 
  • Inbraak 
  • Overstroming 

Het kan zijn dat we andere afspraken met je maken over de dekking. Dit gaat dan altijd in overleg. 

Moet ik mijn monument extra verzekeren als ik ga restaureren of verbouwen? 

Een monument heeft vaak mooie details of historische waarde. Daarom wil je het goed onderhouden. Soms is dat niet genoeg en wil je de woning restaureren of verbouwen. Dit heeft gevolgen voor je opstalverzekering. Je bent namelijk minder goed verzekerd als: 

  • je woning door de werkzaamheden niet volledig glas-, wind- of waterdicht is 
  • je woning door de werkzaamheden geen sloten heeft of niet afgesloten kan worden 
  • je woning langer dan drie maanden leeg staat 

Let er wel op dat er voor monumenten regels gelden als je gaat restaureren of verbouwen. Doe daarom eerst onderzoek naar welk soort monument jouw woning is en de regels die daarvoor gelden. 

Betaal ik meer premie voor een monument? 

De premie voor je opstalverzekering is onder meer afhankelijk van de herbouwwaarde van je woning. De herbouwwaarde voor een monument is vaak hoger dan voor een standaard huis. Dat komt door de bijzondere kenmerken van een monument. Bijvoorbeeld een gevel die een uniek aanzicht geeft in jouw dorp of stad. Het herbouwen van een monument bij schade kost daarom vaak meer dan het herbouwen van een niet-monumentaal huis. Ook de herstelkosten bij kleine schades zijn vaak hoger. Daarom valt de premie hierbij vaak hoger uit. Een hogere premie is nodig om de extra kosten van schadeherstel te dekken als jouw monumentale pand schade oploopt. 

Wil je weten hoeveel premie jij voor jouw monumentale woning moet betalen? Met onze rekentool bereken je gemakkelijk de premie van jouw opstalverzekering. De premie die je dan ziet is een inschatting van de premie die jij gaat betalen. Je zit dan nog nergens aan vast. 

Meld schade aan je monument bij je opstalverzekering 

Schade aan je monumentale woning is vervelend. Gelukkig kun je deze melden bij je verzekering. Dat kan op verschillende manieren. 

  • Meld je schade 24/7 online via Mijn Univé. We stellen je dan wat vragen en we hebben je gegevens nodig. Nog geen account? Maak hier jouw account aan.  
  • Meld je schade via de Univé App. Heb je de app nog niet? Dan kun je die hier downloaden.  
  • Neem contact op met een van onze medewerkers of kom langs bij een Univé-winkel bij jou in de buurt. 

Jouw monument verzekeren bij Univé 

Bij Univé kun je jouw huis goed verzekeren, ook als je huis een monumentstatus heeft. Je vindt bij ons een goede opstalverzekering, waarmee je verzekerd bent tegen schade door onder andere brand en storm. 

Een opstalverzekering sluit je bij Univé gemakkelijk af via onze website. Dit werkt met een monument verzekeren op dezelfde manier als met een huis dat geen monument is. Na het afsluiten van de verzekering beoordelen wij je aanvraag. Als wij nog meer van jouw woning willen weten dan nemen we contact met je op.  

Premie berekenen opstalverzekering

Informatie gecontroleerd door een expert

De content op deze pagina is geschreven door Irene Meekes, contentspecialist verzekeringen. Alle informatie wordt gecontroleerd door onze productspecialist Desiree Venekamp.