Ga naar inhoud

18 september 2017Gezondheid

Acceptatieplicht & zorgverzekering: hoe zit dat?

Wil je weten wat de acceptatieplicht is als het om je zorgverzekering gaat? In dit blog leggen we uit wat de wettelijke verplichting van zorgverzekeraars is.

Wat is acceptatieplicht?  

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om je te accepteren voor de basisverzekering. Daarbij maakt het niet uit wat je leeftijd of gezondheidssituatie is. Dat noemen we de acceptatieplicht. 

Als het gaat om aanvullende verzekeringen, mogen zorgverzekeraars je wél weigeren.  

Je kunt dus overal terecht 

Eigenlijk is de acceptatieplicht gewoon een fijne gedachte. Het betekent immers dat je zelf mag kiezen bij welke verzekeraar jij je basisverzekering wilt afsluiten. De basiszorg van de huisarts, het ziekenhuis, de apotheek en de psychiater wordt gewoon gedekt. Zonder dat de zorgverzekeraar je mag weigeren of een hogere premie mag vragen. 

Geen acceptatieplicht voor aanvullende verzekeringen 

Wanneer je een aanvullende verzekering wilt afsluiten, mag een zorgverzekeraar je wel weigeren. De voorwaarden daarvoor mag de verzekeraar helemaal zelf bepalen, inclusief redenen tot weigering. Maar daardoor is het wel mogelijk geworden dat je jouw basisverzekering en je aanvullende zorgverzekering bij twee verschillende zorgverzekeraars afsluit. Stap je over van basisverzekering, dan mag de zorgverzekeraar waar je de aanvullende verzekering hebt afgesloten deze niet opzeggen. 

Het kan wel zijn dat er een wachttijd gehanteerd wordt voor de aanvullende verzekering. Dan krijg je nog niet direct de kosten vergoed, maar moet je bijvoorbeeld een half jaar wachten voordat je een vergoeding krijgt. Lees daarom altijd goed eerste de voorwaarden door. 

Goed om te weten: bij Univé hebben we geen acceptatieregels. Er geldt alleen een wachttijd voor bepaalde vergoedingen als je Tand Best afsluit.  

Deel dit bericht