Ga naar inhoud

18 januari 2017Reizen

Voorbereid op wintersport!

Wel zo prettig om met uw eigen auto op wintersport te gaan. Geen gesleep met bagage, u bent vrij om te gaan waar u wilt en het is vaak goedkoper als u met meerdere personen reist. Om veilig en uitgerust in het wintersportoord aan te komen, hebben we een aantal tips en aandachtspunten voor u op een rij gezet.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Is uw auto klaar voor een lange rit en lage temperaturen? Een wintercheck bij de garage kan veel ellende voorkomen. Zorg ook voor winterbanden en sneeuwkettingen. Die zijn vaak verplicht in het buitenland en verhogen de veiligheid. Vet de deurrubbers van uw portieren in om te voorkomen dat ze vastvriezen.

De uitrusting

Een goede winteruitrusting in de auto bestaat uit: een ijskrabber, anticondensdoek, extra ruitenwisservloeistof met antivries, slotontdooier, zaklamp en een warme deken. Ga na welke veiligheidsartikelen verplicht zijn in het doorreisland en het land van bestemming, zoals veiligheidsvest, gevarendriehoek, alcoholtester, verbanddoos, reservelampjes en brandblusser. Heeft u apparatuur die waarschuwt voor flitspalen? Die zijn in veel landen verboden.

Uw conditie

Vermoeidheid tijdens het rijden kan leiden tot ongelukken. Zorg er daarom voor dat u uitgerust op reis gaat. De 1e dag van uw vakantie gebruikt u om de auto in te pakken en nog wat te ontspannen. Dan ‘s avonds op tijd naar bed. Zonder alcohol. Onderweg doet u er goed aan regelmatig even te stoppen en de benen te strekken en eventueel van bestuurder te wisselen. Eet en drink goed tijdens de reis.

De reis

Check van tevoren de wintersportverkeersinformatie zodat u de handigste route uit kunt stippelen. Milieustickers en vignetten heeft u tijdig aangeschaft zodat u bij de grens geen gedoe heeft. Uw navigatiesysteem kan het begeven, dus neem wegenkaarten mee. Ook handig als u een alternatieve route wilt of moet kiezen. Kinderen mee? Stop regelmatig om ze de kans te geven frisse lucht te happen en even te bewegen. En zorg dat ze zich onderweg goed kunnen vermaken. Een dvd’tje draaien in de auto gebeurt veel, maar het is niet erg fantasievol.

Univé auto bingo

Gelukkig zijn er diverse spelletjes voor de kids. Print voordat u op reis gaat de speciale Univé auto bingo-kaarten en speel 'Ik zie, ik zie ...'. Denk ook aan: ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’ Goed om ieders geheugen te trainen. Woorden-rijgen is ook populair. Je noemt een woord en de volgende moet een woord verzinnen dat begint met de eindletter van jouw woord enz.: auto – olifant – tante – ezel enz. De rij wordt eindeloos. En ook: wie kan het mooiste woord maken waarin minimaal de letters voorkomen van het nummerbord vóór je? ‘Oh kijk, daar rijdt een NijLPaaRd’!

Als er iets gebeurt...

Onderweg of op uw wintersportbestemming kan er altijd iets gebeuren met de auto, uw bagage of uw gezondheid. Ga daarom goed verzekerd op reis. Zorg voor een autoverzekering met een pechhulp voor het buitenland. En check voordat u op vakantie gaat of u de juiste dekkingen heeft op uw reisverzekering (wintersportdekking). Heeft u geen aanvullende zorgverzekeringen met volledige vergoeding in het buitenland? Dan adviseren we u medische kosten buitenland met de reisverzekering mee te verzekeren.

Deel dit bericht