Ga naar inhoud

Skigebieden in Italië

Ben je op zoek naar een mooie bestemming voor jouw volgende wintersportvakantie? Neem Italië dan zeker mee in je overweging. Bij Italië denk je misschien eerst aan zonvakanties, maar het land heeft meer te bieden. In Italië vind je namelijk ook mooie berggebieden, waar je 's winters heerlijk kunt skiën en snowboarden. Bovendien kun je hier bij de après-ski genieten van lekker Italiaans eten. Meer weten over de skigebieden in Italië? Je leest het hier. 

Wintersport in de Dolomieten 

De Dolomieten zijn één van de berggebieden in het noorden van Italië. Het is een hoog gebergte vol steile rotswanden: de hoogste berg hier is de Marmolada, met 3343 meter. Door de steilheid van het gebergte zijn de Dolomieten erg geschikt voor de ervaren skiër of snowboarder. Maar er zijn ook minder steile pistes voor de beginner op ski's of snowboard. Je vindt hier ook de beroemde skiroute Sella Ronda. Dit is een skitocht van 40 kilometer die langs de mooiste besneeuwde dalen in de Dolomieten leidt. Maar er is nog veel meer skigelegenheid: de Dolomieten hebben namelijk in totaal zo'n 1200 kilometer aan skipistes. Maar in welke gebieden in de Dolomieten kun je dan het leukste skiën? We zetten een aantal voorbeelden voor je op een rij. 

1. Val Gardena 

Val Gardena is in de Dolomieten nog wel het bekendste skigebied. Dit is ook het gebied waar je de Sella Ronda-route af kunt skiën. Hiermee ski je rond het indrukwekkende Sella-massief binnen de Dolomieten en kom je door verschillende schitterende valleien. Maar Val Gardena heeft meer te bieden dan deze route. Dit grote skigebied heeft pistes voor elk ervaringsniveau, en je kunt er na een dag skiën heerlijk eten. 

2. Arabba-Marmolada 

Arabba-Marmolada is een skigebied dat rond de hoogste berg van de Dolomieten ligt, de Marmolada. Dat maakt Arabba-Marmolada dan ook de perfecte wintersportbestemming voor de ervaren skiër of snowboarder. Naast de steile pistes kun je hier ook offpiste skiën of snowboarden. Als je ervaring hebt met wintersport en een avontuurlijke vakantie zoekt, is Arabba-Marmolada de plek voor jou. 

3. Val di Fiemme 

Op zoek naar een skigebied dat niet te druk en toeristisch is? Ga dan op wintersport naar Val di Fiemme. Dit is een wat minder bekend skigebied in de Dolomieten, maar zeker niet minder mooi. Ook hier heb je prachtig uitzicht over de steile rotspieken en besneeuwde valleien van de Dolomieten. Met pistes voor elk ervaringsniveau kan iedereen hier genieten van een heerlijke wintersportvakantie. 

Wintersport in de Italiaanse Alpen 

Vlak bij de Dolomieten, ook in het noorden van Italië, vind je het Italiaanse deel van de Alpen. Ook hier kun je een heerlijke wintersportvakantie houden. Hier ligt namelijk in totaal zo'n 5000 kilometer aan piste. Je vindt hier ook de hoogste bergen van heel Italië, met toppen van meer dan 4000 meter. Met deze steile pieken kun je hier goed terecht als je veel ervaring hebt op ski's of snowboard. Ben je nog een beginner? Geen zorgen: in de Italiaanse Alpen liggen ook minder steile pistes voor wie nog wat minder wintersportervaring heeft. Waar in de Italiaanse Alpen liggen dan de mooiste skigebieden? In het overzicht hieronder vind je een aantal voorbeelden.  

1. Via Lattea 

Via Lattea is één van de grootste skigebieden in de Italiaanse Alpen. Je vindt hier namelijk in totaal meer dan 400 kilometer aan pistes. Dit biedt veel mogelijkheden voor wintersporters van elk ervaringsniveau. Er liggen namelijk makkelijke, gemiddelde en zware pistes. Omdat dit gebied op een hoogte tot wel 2000 meter ligt, is er veel sneeuwzekerheid. 

2. Zermatt 

Zermatt is één van de hoogst gelegen skigebieden in de Italiaanse Alpen. Het ligt op een hoogte tot zo'n 3000 meter en is daarom erg sneeuwzeker tijdens de wintermaanden en het vroege voorjaar. Met hoge pieken tot 4000 meter is dit skigebied perfect voor de ervaren tot zeer ervaren wintersporter. 

3. Mondolè 

Heb je wat minder ervaring met wintersport en zoek je een gebied met niet al te steile pistes? Dan zit je in Mondolè goed. Hier zijn vooral gemakkelijke tot gemiddeld steile pistes. Perfect voor de beginner op ski's of snowboard, maar ook voor bijvoorbeeld kinderen. Mondolè is daarmee een geschikte bestemming voor een wintersportvakantie met het gezin

Wintersport in de Apennijnen 

De Apennijnen zijn een lange bergketen die van Noord-Italië tot het zuidelijkste puntje van het land loopt. Daarom wordt dit berggebied ook wel 'de ruggengraat van Italië’ genoemd. Dit gebergte is met toppen van minder dan 3000 meter minder hoog dan de Dolomieten en Alpen, maar niet minder geschikt voor wintersport. Ook hier kun je in de wintermaanden een fijne ski- of snowboardvakantie beleven. Er ligt namelijk in totaal meer dan 700 kilometer aan skipistes in de Apennijnen. We zetten een aantal van de mooiste skigebieden in deze regio voor je onder elkaar. 

1. Alto Sangro 

Alto Sangro is één van de grootste skigebieden van de Apennijnen, met 91 kilometer aan pistes. Met een hoogte van zo'n 2000 meter heeft dit gebied ook veel sneeuwzekerheid in de wintermaanden. In Alto Sangro liggen pistes voor wintersporters van verschillende ervaringsniveaus. Daarmee is het een geschikte wintersportbestemming voor zowel ervaren als minder ervaren skiërs en snowboarders. 

2. Campo Stella 

Het Italiaanse skigebied Campo Stella is klein maar fijn. Hier ligt 14 kilometer aan pistes, en het gebied ligt op zo'n 1500 meter hoogte. Met een groot aanbod aan gemakkelijke pistes is Campo Stella de perfecte wintersportbestemming voor de minder ervaren skiër of snowboarder. Maar ook als je op wintersport gaat met (kleine) kinderen kun je hier goed terecht. 

3. Campo di Giove 

Ook Campo di Giove is een erg geschikte bestemming voor een wintersportvakantie met het gezin. Er zijn hier namelijk vooral makkelijke pistes, die geschikt zijn voor zowel kinderen als beginners op ski's en snowboard.