Ga naar inhoud

De 5 beste skigebieden van Frankrijk

Frankrijk heeft een ruim aanbod aan skigebieden. Daarom kan het lastig zijn om een keuze te maken als je jouw volgende wintersportbestemming in Frankrijk zoekt. Want welk skigebied is het meest geschikt als je op zoek bent naar uitdaging, of juist als je beginner bent? En wat past het beste als je met kinderen op vakantie gaat? Op deze pagina vind je de beste skigebieden voor iedereen. 

1. Les Trois Vallées 

Les Trois Vallées is het grootste wintersportgebied van Frankrijk. Met 600 km aan pistes zijn hier meer dan genoeg mogelijkheden voor elke wintersporter. Of je nu een beginner op de latten bent of juist een ervaren skiër of snowboarder bent. Minder ervaren wintersporters of kinderen kunnen terecht op 102 km aan groene (makkelijke) pistes en 234 km aan blauwe pistes (voor beginners). Wie meer ervaring heeft, kan zich uitleven op de 198 km aan rode (gemiddelde) pistes en 66 km aan zwarte (moeilijke) pistes. 

Ook voor de avonturier is er in Les Trois Vallées genoeg te beleven. Je kunt hier namelijk in één stevige dagtocht langs alle 10 skidorpen van dit gebied skiën. Dit wordt de Grand Tour des Trois Vallées genoemd. Moe na een dag sneeuwavonturen? Ook dan zit je in dit skigebied goed. De après-skimogelijkheden zijn in Les Trois Vallées namelijk uitgebreid.  

2. Val Cenis 

Als je met het gezin op wintersportvakantie wilt, is Val Cenis een geschikte bestemming. Je vindt hier namelijk veel makkelijke pistes, waar kinderen rustig hun eerste meters op de latten kunnen maken. Er ligt 18 km aan groene (makkelijke) pistes en 55 km aan blauwe pistes (voor beginners). Ook worden er skilessen gegeven, waardoor kinderen het skiën goed onder de knie kunnen krijgen. 

Buiten de kerstvakantie en Franse schoolvakanties is dit gebied bovendien erg rustig. Dat is prettig als je wat meer ruimte wilt hebben op de piste en geen zin hebt in lange rijen voor de skiliften. Wil je aan het einde van de dag lekker ontspannen en een hapje eten? In Val Cenis is een groot aanbod aan gezellige restaurants. Hier kun je tegen een goede prijs genieten van heerlijk eten. 

3. Alpe d’Huez 

Alpe d’Huez is een skigebied dat perfect is voor gevorderden. Je vindt hier 130 km aan iets meer uitdagende rode pistes en 50 km aan pittige zwarte pistes. Wie een echte uitdaging zoekt, kan hier terecht op de Sarenne, de langste zwarte piste van Europa. Een andere spannende optie is de Tunnel, een zwarte piste die als een tunnel door de Pic Blanc (de hoogste berg van dit skigebied) heen loopt.  

Waar je ook komt in Alpe d’Huez, je zult altijd je ogen uitkijken. In dit hoge Alpengebied heb je namelijk gevarieerde uitzichten vanaf de pistes. Overal kijk je uit op verschillende pieken en zonnige bergflanken. Met een maximumhoogte van 3300 meter in het gebied is er bovendien een grote sneeuwzekerheid. 

4. Chamonix 

Met steile pistes en grote hoogteverschillen is Chamonix een geschikt gebied voor wie een uitdaging zoekt. In dit gebied vind je ook de hoogste berg van heel Europa: de Mont Blanc, die 4810 meter hoog is. Chamonix is vanwege de hoge ligging in de Alpen erg sneeuwzeker: je kunt hier vaak van december tot mei skiën of snowboarden. 

Hoewel Chamonix het meest geschikt is voor gevorderden, zijn er ook gebieden waar je als beginner terecht kunt. Ben je met het gezin op vakantie? Breng dan eens een bezoek aan het Chamonix Amusement Park. In dit pretpark vind je onder andere de Luge Alpine Coaster, een 1.300 meter lange achtbaan waarbij je op hoge snelheid tussen de bergen door schiet. 

5. Portes du Soleil 

Portes du Soleil is met 580 km aan pistes een gebied met veel mogelijkheden. Je vindt hier 310 km aan blauwe, 210 km aan rode en 60 km aan zwarte pistes. Door die variatie kunnen skiërs en snowboarders van elk ervaringsniveau zich hier uitleven. Omdat het gebied dicht bij de Zwitserse grens ligt, kun je hier ook mooie dagtochten maken naar Zwitserland. 

In het grote Portes du Soleil kun je je ook buiten de pistes prima vermaken. De après-skimogelijkheden zijn uitstekend door de veelheid aan gezellige bars. Ook vind je in het gebied een grote hoeveelheid restaurants waar je heerlijk kunt eten.