Ga naar inhoud

26 januari 2018Reizen

Met een goede voorbereiding op wintersport

Wintersportvakantie is een feest, maar vraagt wel om de nodige voorbereiding. Dat begint al met het zoeken van de ideale bestemming en een fijne accommodatie. Maar je kunt voor vertrek nog veel meer doen om je vakantie tot een succes te maken.

Is je conditie op peil?

Wintersport is een actieve vakantie, waarbij je elke dag fysiek bezig bent. Het is dus belangrijk dat je goed in vorm bent. Zo geniet je uiteindelijk het meeste van het skieën, langlaufen of snowboarden. Bovendien voorkom je met een goede conditie ook blessures.

Benieuwd hoe je het beste in vorm komt voor de wintersport? Lees dan ons artikel met tips tegen wintersportblessures.

Veilig onderweg naar de sneeuw

Onderweg naar je vakantiebestemming is de kans groot dat je winters weer tegenkomt. Daar wil je natuurlijk goed op voorbereid zijn. Dat je winterbanden nodig hebt spreekt voor zich, net zoals sneeuwkettingen.

Oefen trouwens thuis alvast een keer met het omdoen van sneeuwkettingen. Dan heb je ze sneller om wanneer het onderweg in de kou of het donker echt nodig is.

Het rijden in de bergen is trouwens wel wat anders dan in ons vlakke Nederland. Lees daarom ook alvast onze tips over het veilig rijden in de bergen.

Let op met een dakkoffer

Wintersport is een vakantie waarbij je veel bagage meeneemt. Een dakkoffer biedt dan uitkomst. Voor de veiligheid is het belangrijk dat je deze zoveel mogelijk voor je lichtere bagage gebruikt en dat je alles goed vastzet.

Al sluit je de dakkoffer goed af, laat je volgepakte auto met dure uitrusting liever niet onbeheerd achter als je bijvoorbeeld tussenstops maakt. Laat in ieder geval geen dure spullen zichtbaar achter in je auto en stop deze ook liever niet in de dakkoffer.

Als je toch pech krijgt

Files, slecht weer… Onderweg naar de sneeuw kun je flinke vertraging oplopen. Pech of een ongeluk kun je helaas nooit van te voren uitsluiten. Houd het weer en verkeer daarom goed in de gaten en zorg dat je het nummer van je alarmcentrale bij de hand hebt.

Naast de gevarendriehoek en een EHBO-kit behoren ook gevarenhesjes inmiddels tot de standaarduitrusting van iedere auto. Denk ook aan een warme deken en zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt.

Controleer tot slot ook of jouw pechhulpdienst ook hulp bij pech in het buitenland biedt.

Zo maak je het dieven lastig

Niet alleen onderweg, ook op de piste is het zaak goed op je spullen te letten. Helaas neemt het aantal diefstallen van ski-uitrustingen toe. Vooral bij restaurants op of bij de piste, waar wintersporters hun ski’s vaak onbeheerd achterlaten. Een paar tips om diefstal te voorkomen:

  • Houd je ski’s zoveel mogelijk in het zicht
  • Zet je ski’s vast aan het rek met een skislot met een kabeltje
  • Wissel een van twee ski’s om met het paar van een medereiziger die zijn ski’s iets verderop stalt. Een ongelijk paar is een stuk minder aantrekkelijk om mee te nemen.

Wintersportdekking op je reisverzekering

Controleer voordat je op vakantie gaat ook nog even je verzekeringen. Zorg allereerst dat je wintersportdekking hebt op je reisverzekering. Met deze aanvullende dekking ben je tijdens het wintersporten goed verzekerd voor bijvoorbeeld een gipsvlucht of je wintersportuitrusting.

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Vraag dan na bij je zorgverzekeraar na of je goed verzekerd bent tijdens wintersporten in het buitenland. Zo niet, dan is het aan te raden om medische kosten apart mee te verzekeren op je reisverzekering.

Heb je een inboedelverzekering? Daarmee is je wintersportuitrusting verzekerd wanneer deze in je huis ligt. Bijvoorbeeld wanneer je wintersportuitrusting gestolen wordt uit je huis.

Deel dit bericht