Ga naar inhoud

3 juni 2018Wonen

Zelf het koelvloeistofniveau controleren, hoe dan?

In onze videoserie 'Hoe dan?' leer je allerlei alledaagse handigheidjes. Uitgelegd door experts, zodat je altijd zeker weet dat je het goed doet. Dit keer: het koelvloeistofniveau controleren, hoe dan? Bekijk hieronder de uitleg van automonteur Tonnie van Marle.

Voor een juiste temperatuur van de motor is het belangrijk dat er voldoende koelvloeistof aanwezig is. Bij te weinig koelvloeistof raakt de motor namelijk oververhit. Daarom is het belangrijk om eens per maand het koelvloeistofniveau te controleren. Zo ga je te werk:

  1. Zorg dat de auto waterpas staat en dat de motor koud is. Zo peil je het meest veilig en nauwkeurig.
  2. Open de motorkap en zoek het koelvloeistofreservoir. Kijk de precieze plek voor de zekerheid eventueel na in het instructieboekje van de auto.
  3. Op het reservoir zie je twee streepjes, deze zijn voor het minimale en maximale niveau van de koelvloeistof. Het ideale niveau ligt tussen deze twee streepjes.
  4. Zit er te weinig koelvloeistof in het reservoir? Dan vul je deze bij tot aan het streepje voor de maximale hoeveelheid.

Probeer te voorkomen dat je de koelvloeistof bijvult tot boven het maximale niveau. Het kan echter geen kwaad als je iets teveel bijvult.

Mag je koelvloeistof bijvullen met water?

Ja, in geval van nood mag je koelvloeistof bijvullen met water. Bijvoorbeeld als je onderweg bent en het waarschuwingslampje van de koelvloeistof gaat branden.

Dit betekent namelijk dat er te weinig koelvloeistof in het reservoir zit. Wanneer je nu nog lang doorrijdt raakt de motor oververhit. Het liefst vul je het reservoir bij met koelvloeistof, maar dat heb je misschien niet altijd bij je.

Is er ook geen garage in zicht maar heb je wel water bij je? Dan is het geen probleem om de koelvloeistof bij te vullen met water. Ga daarna wel zo snel mogelijk ter controle langs bij een garage.

Zo, we kunnen de weg weer op!

Deel dit bericht