Ga naar inhoud

9 maart 2023Wonen

Frisse lucht in huis

Vrouw doet de gordijnen open in de woonkamer en ademt diept in terwijl ze haar ogen dicht heeft

Sinds corona zijn we ons allemaal nog bewuster geworden van het belang van de boel lekker doorluchten. Een briesje door je huis is niet alleen fijn tegen virusdeeltjes maar ook om alles lekker op te frissen. Heb je thuis vaak last van hoofdpijn, droge ogen of een duf gevoel? Dat kan wijzen op slechte ventilatie.

Ventileren is belangrijk

De ventilatie in de meeste huizen is niet goed. In één van de tien woningen is schimmel te vinden en er hangt vaak fijnstof. Niet zo goed voor je gezondheid. De lucht raakt door verschillende dingen vervuild. We koken, hangen was te drogen, badderen, geven de muur een nieuw kleurtje en hier en daar wordt nog gerookt. Daarom is ventileren heel belangrijk. Vieze lucht eruit, schone lucht erin.

Tips om goed te ventileren

Je huis doorluchten is dus belangrijk. Een paar tips:

  1. Zorg voortdurend voor frisse lucht. Zet ventilatieroosters open en zet klepraampjes op een kier (wel dichtdoen als je het huis verlaat).
  2. Maak de ventilatieroosters minimaal één keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger.
  3. Heb je visite, ben je aan het koken, douchen of klussen, ventileer dan extra.
  4. Je wilt zo min mogelijk vocht in huis om schimmels te voorkomen. Hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en droog je vloer na het dweilen.
  5. Ga je isoleren of verbouwen? Kijk meteen of je de ventilatie in huis kunt verbeteren. Bijvoorbeeld met winddrukgeregelde roosters in de kozijnen of een ventilatie-unit in je woonkamer. Kijk voor meer informatie bij slim en energiezuinig ventileren.

Ventileer ik genoeg?

Wil je weten of je genoeg ventileert? Dat check je met een CO2-meter. Die heb je met een snelle  Google zoekopdracht zo gevonden. Zet zo’n meter een tijdje in je woonkamer en je ziet of je een gezond zuurstofgehalte in de ruimte hebt. De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm. Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed, tussen 750 en 1200 ppm kan het beter. Is het CO2-gehalte  vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Gelukkig heb je nu tips om er iets aan te doen.

Deel dit bericht