9 maart 2023Wonen
Frisse lucht in huis

Sinds corona zijn we ons allemaal nog bewuster geworden van het belang van de boel lekker doorluchten. Een briesje door je huis is niet alleen fijn tegen virusdeeltjes maar ook om alles lekker op te frissen. Heb je thuis vaak last van hoofdpijn, droge ogen of een duf gevoel? Dat kan wijzen op slechte ventilatie.
Ventileren is belangrijk
De ventilatie in de meeste huizen is niet goed. In één van de tien woningen is schimmel te vinden en er hangt vaak fijnstof. Niet zo goed voor je gezondheid. De lucht raakt door verschillende dingen vervuild. We koken, hangen was te drogen, badderen, geven de muur een nieuw kleurtje en hier en daar wordt nog gerookt. Daarom is ventileren heel belangrijk. Vieze lucht eruit, schone lucht erin.
Tips om goed te ventileren
Je huis doorluchten is dus belangrijk. Een paar tips:
- Zorg voortdurend voor frisse lucht. Zet ventilatieroosters open en zet klepraampjes op een kier (wel dichtdoen als je het huis verlaat).
- Maak de ventilatieroosters minimaal één keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger.
- Heb je visite, ben je aan het koken, douchen of klussen, ventileer dan extra.
- Je wilt zo min mogelijk vocht in huis om schimmels te voorkomen. Hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en droog je vloer na het dweilen.
- Ga je isoleren of verbouwen? Kijk meteen of je de ventilatie in huis kunt verbeteren. Bijvoorbeeld met winddrukgeregelde roosters in de kozijnen of een ventilatie-unit in je woonkamer. Kijk voor meer informatie bij slim en energiezuinig ventileren.
Ventileer ik genoeg?
Wil je weten of je genoeg ventileert? Dat check je met een CO2-meter. Die heb je met een snelle Google zoekopdracht zo gevonden. Zet zo’n meter een tijdje in je woonkamer en je ziet of je een gezond zuurstofgehalte in de ruimte hebt. De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm. Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed, tussen 750 en 1200 ppm kan het beter. Is het CO2-gehalte vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Gelukkig heb je nu tips om er iets aan te doen.
Deel dit bericht
7 december 2023Wonen
Voorkom inbraak: 5 tips van ex-inbreker Evert Jansen
Jarenlang was hij zelf inbreker. Nu helpt Evert Jansen juist bij het voorkómen van inbraak. Met Univé deelt hij zijn belangrijkste tips om het risico op inbraak te verkleinen.
23 oktober 2023Wonen
Hoe herken je of je gehackt bent (en wat moet je dan doen)?
Je wilt alleen in huis halen wat goed voelt, ook als het gaat om je computernetwerk. Maar het kan best zijn dat er al een hacker ingebroken heeft in je computer of netwerk, maar dat je het nog niet weet. Daarom leggen we graag uit hoe je hacking kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.
19 oktober 2023Wonen
'Een Sint voor ieder kind’ maakt van pakjesavond weer een feest
Op 5 december zou ieder kind een cadeautje moeten krijgen. Toch is Sinterklaas voor ruim 300.000 kinderen in Nederland geen feest. Zij groeien op in (verborgen) armoede. Voor hen is een pakje op Sinterklaasavond helemaal niet vanzelfsprekend. Voor deze kinderen zamelen wij de komende weken zoveel mogelijk cadeautjes in. Zodat ook zij een fantastische pakjesavond hebben. Een Sint voor ieder kind, noemen we dat!
26 september 2023Wonen
Laat je inspireren tijdens de duurzame huizenroute
Het verduurzamen van je huis is een hot topic en steeds meer mensen zijn hierin geïnteresseerd. Wil jij ook energiebesparende maatregelen nemen, maar weet je niet waar te beginnen? Of ben je benieuwd hoe andere huiseigenaren hun woning hebben verduurzaamd?
21 september 2023Wonen
Spoor van schade door windhoos: snel handelen was noodzaak
Wanneer een windhoos in aanloop naar storm Poly over de Veluwe Veluwe raast, laat het een spoor van schade en geschrokken inwoners achter. Bomen liggen om, dakpannen gaan door de lucht en huizen raken beschadigd. Het nieuws bereikt Univé en de schademeldingen stromen binnen. Medewerker Johan Zomer twijfelt geen moment en springt, samen met collega’s, in de auto naar Lieren, om steun te bieden aan Univé-leden in het getroffen gebied. In dit artikel deelt hij zijn verhaal.
21 september 2023Wonen
Mienskipsplak Fûgelflecht: groene en inclusieve ontmoetingsplek in Franeker
Het Friese Mienskip staat voor de onderlinge verbondenheid in de buurt, het gevoel ergens onderdeel van uit te maken, de verbondenheid tussen mensen in de wijk. Mirjam Bekius uit Franeker heeft zich bij het initiatief gevoegd om fondsen te werven en het plan verder uit te werken, met als doel een Mienskipsplak in haar wijk Arkens te realiseren.
5 september 2023Wonen
Voorkom accubrand: 6 tips voor veilig opladen van je apparatuur
Nog even in bed op je smartphone scrollen voordat deze aan de stekker en op je nachtkastje belandt om de hele nacht op te laden. Voor veel mensen een bekend scenario. Maar met de komst van meer elektronica met een accu neemt ook het aantal woningbranden toe. Is er een verband? Brandweer Nederland adviseert in ieder geval: Laad alleen iets op als je het in de gaten kunt houden.
31 augustus 2023Wonen
De mens voorop: verzekeren vanuit een coöperatief gedachtegoed
De mens voorop, dat is hoe Hans de Vries zijn werk als bouwkundig schade-expert bij Univé Noord-Nederland uitvoert. Verder kijken dan polisvoorwaarden, en in oplossingen denken. Zoals bij de brand bij een volkstuinvereniging in Groningen.
7 augustus 2023Wonen
Buurtoven Slotervaart: bakken brengt mensen samen
Een buurtoven om mensen samen te brengen in de wijk Slotervaart in Amsterdam. Om samen brood te bakken en elkaar beter te leren kennen. Verbinding in de buurt creëren, dat was het doel. Wij vonden het een fantastisch idee en steunden de realisatie vanuit het Univé Buurtfonds.