Ga naar inhoud

9 maart 2023Wonen

Frisse lucht in huis

Vrouw doet de gordijnen open in de woonkamer en ademt diept in terwijl ze haar ogen dicht heeft

Sinds corona zijn we ons allemaal nog bewuster geworden van het belang van de boel lekker doorluchten. Een briesje door je huis is niet alleen fijn tegen virusdeeltjes maar ook om alles lekker op te frissen. Heb je thuis vaak last van hoofdpijn, droge ogen of een duf gevoel? Dat kan wijzen op slechte ventilatie.

Ventileren is belangrijk

De ventilatie in de meeste huizen is niet goed. In één van de tien woningen is schimmel te vinden en er hangt vaak fijnstof. Niet zo goed voor je gezondheid. De lucht raakt door verschillende dingen vervuild. We koken, hangen was te drogen, badderen, geven de muur een nieuw kleurtje en hier en daar wordt nog gerookt. Daarom is ventileren heel belangrijk. Vieze lucht eruit, schone lucht erin.

Tips om goed te ventileren

Je huis doorluchten is dus belangrijk. Een paar tips:

  1. Zorg voortdurend voor frisse lucht. Zet ventilatieroosters open en zet klepraampjes op een kier (wel dichtdoen als je het huis verlaat).
  2. Maak de ventilatieroosters minimaal één keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger.
  3. Heb je visite, ben je aan het koken, douchen of klussen, ventileer dan extra.
  4. Je wilt zo min mogelijk vocht in huis om schimmels te voorkomen. Hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en droog je vloer na het dweilen.
  5. Ga je isoleren of verbouwen? Kijk meteen of je de ventilatie in huis kunt verbeteren. Bijvoorbeeld met winddrukgeregelde roosters in de kozijnen of een ventilatie-unit in je woonkamer. Kijk voor meer informatie bij slim en energiezuinig ventileren.

Ventileer ik genoeg?

Wil je weten of je genoeg ventileert? Dat check je met een CO2-meter. Die heb je met een snelle  Google zoekopdracht zo gevonden. Zet zo’n meter een tijdje in je woonkamer en je ziet of je een gezond zuurstofgehalte in de ruimte hebt. De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm. Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed, tussen 750 en 1200 ppm kan het beter. Is het CO2-gehalte  vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Gelukkig heb je nu tips om er iets aan te doen.

Deel dit bericht

  • 25 januari 2024Wonen

    Energielabel heeft invloed op de hoogte van de hypotheek

    Heb je een hypotheek nodig voor aankoop of verbouwing van een woning? Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt af van het energielabel van de woning die je wilt kopen. Lees er hier meer over.

  • 31 december 2023Wonen

    7 tips voor een veilige oudejaarsavond voor je hond of kat

    Oudejaarsavond is een feestelijk moment, maar het vuurwerk tijdens oud en nieuw kan voor onze huisdieren wat minder fijn zijn. Honden en katten kunnen gevoelig zijn voor de harde geluiden en lichtflitsen die bij vuurwerk horen. We geven 7 tips die je kunnen helpen bij een fijne jaarwisseling samen met je trouwe vriend.

  • 7 december 2023Wonen

    Voorkom inbraak: 5 tips van ex-inbreker Evert Jansen

    Jarenlang was hij zelf inbreker. Nu helpt Evert Jansen juist bij het voorkómen van inbraak. Met Univé deelt hij zijn belangrijkste tips om het risico op inbraak te verkleinen.

  • 19 oktober 2023Wonen

    'Een Sint voor ieder kind’ maakt van pakjesavond weer een feest

    Op 5 december zou ieder kind een cadeautje moeten krijgen. Toch is Sinterklaas voor ruim 300.000 kinderen in Nederland geen feest. Zij groeien op in (verborgen) armoede. Voor hen is een pakje op Sinterklaasavond helemaal niet vanzelfsprekend. Voor deze kinderen zamelen wij de komende weken zoveel mogelijk cadeautjes in. Zodat ook zij een fantastische pakjesavond hebben. Een Sint voor ieder kind, noemen we dat!

  • Vrouw houdt plantenbak vast terwijl ze in de tuin bezig is

    26 september 2023Wonen

    Laat je inspireren tijdens de duurzame huizenroute

    Het verduurzamen van je huis is een hot topic en steeds meer mensen zijn hierin geïnteresseerd. Wil jij ook energiebesparende maatregelen nemen, maar weet je niet waar te beginnen? Of ben je benieuwd hoe andere huiseigenaren hun woning hebben verduurzaamd?

  • 14 juni 2023Wonen

    Van binnen naar buiten: creëer een buitenwoonkamer in vier stappen

    De temperatuur is zachter, de dagen zijn langer en we gaan weer meer buiten leven. Maak het buiten net zo comfortabel als binnen met een sfeervolle buitenwoonkamer. Hoe? Onderstaande stappen helpen je op weg!

  • Vrouw staat onder een buitendouche haar haren te wassen

    24 mei 2023Wonen

    Maak je eigen buitendouche in zeven stappen

    De zomers worden steeds heter. Bescherm jezelf goed tegen de warmte en zorg voor voldoende verkoeling als je buiten bent. Een buitendouche in je tuin helpt je om even lekker af te koelen. Je kunt buitendouches kant en klaar kopen of je maakt je eigen buitendouche in de volgende zeven stappen.

  • 2 mei 2023Wonen

    Jongeren blijven langer thuis wonen

    Jongeren in Nederland – heel Europa zelfs – gaan steeds later op zichzelf wonen. In Nederland ligt dit gemiddelde op 24 jaar, aldus Eurostat, Europees bureau voor statistiek. Ouders en verzorgers hebben de deuren dus steeds langer geopend. Hoe komt dat? En wat betekent het voor de bewoners van het ouderlijk huis?

  • 1 mei 2023Wonen

    Een grasaar bij je hond, wat te doen?

    Je hond is heerlijk aan het rennen door het gras, maar dan begint hij plotseling te niezen, hoesten of hinken. Je denkt dat er iets niet helemaal in de haak is en vermoedt dat het een grasaar kan zijn. Lees wat je het beste kunt doen en hoe je grasaren kunt voorkomen.