Ga naar inhoud

31 december 2023Wonen

7 tips voor een veilige oudejaarsavond voor je hond of kat

Oudejaarsavond is een feestelijk moment, maar het vuurwerk tijdens oud en nieuw kan voor onze huisdieren wat minder fijn zijn. Honden en katten kunnen gevoelig zijn voor de harde geluiden en lichtflitsen die bij vuurwerk horen. We geven 7 tips die je kunnen helpen bij een fijne jaarwisseling samen met je trouwe vriend.

1. Houd je huisdier binnen

Op oudejaarsavond kun je je huisdier het best binnen houden. Als je toch met je hond naar buiten gaat, houd je hond dan stevig aan de lijn om te voorkomen dat je beestje schrikt en wegrent.

2. Maak een knusse rustplek

Maak in huis een fijn en knus hoekje waar je huisdier zich kan terugtrekken zodra het vuurwerk begint. Dit kan bijvoorbeeld een kleinere ruimte in huis zijn waar het geluid en licht minder binnen komt, zoals de badkamer. Met een zacht kussen of het favoriete kleed van je hond op kat en wat vertrouwde speeltjes kun je er dan al voor zorgen dat je beestje zich op zijn of haar gemak voelt.

3. Sluit ramen en gordijnen

Sluit de ramen zodat je hond of kat de harde geluiden minder goed hoort. De gordijnen kun je eventueel ook sluiten voor de felle lichtflitsen van het vuurwerk. 

4. Rustig laten wennen aan geluiden

Je zou je huisdier eerder al kunnen laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Met geluidsopnames kun je je hond of kat geleidelijk laten wennen aan het lawaai. Het is niet bewezen dat dit werkt.

5. Bied je huisdier afleiding

Dit kun je bijvoorbeeld doen met het favoriete speeltje van jouw hond of kat. Kauwspeeltjes of zoekspelletjes kunnen helpen om de aandacht van je huisdier af te leiden van het vuurwerk.

6. Samen tijd doorbrengen

Breng oudejaarsavond samen met je huisdier door en laat je hond of kat niet alleen. Geef je beestje, extra knuffels en troost. Dit kan je hond of kat geruststellen bij vuurwerkangst. Laat je huisdier niet alleen, jouw gezelschap is het allerfijnst en meest kalmerend voor je hond of kat.

7. Blijf zelf rustig

Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, ook al ben je nerveus voor het vuurwerk en de harde knallen. Je huisdier voelt het aan als jij rustig bent.

Met deze eenvoudige tips kun je ervoor zorgen dat jouw hond of kat een kalme en aangename oud en nieuw beleeft. Ieder huisdier is uiteraard anders, observeer jouw hond of kat en pas de tips aan op basis van de behoefte van jouw harige vriend.

Deel dit bericht